Za studente iz Francuske Erasmus+ mobilnost na UCG nezaboravno iskustvo




Klemon Daresi i Teo Olivier (Clement Daressy i Theo Ollivier), studenti  master studija na Univerzitetu u Turu (Francuska), odabrali su za Erasmus+ program mobilnosti Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore gdje provode zimski semestar ove akademske godine.  

Odluku da Erasmus+ mobilnost provedu baš u Crnoj Gori Klemon i Teo su donijeli nakon predloga profesora sa matičnog fakulteta, posle čega su se malo više raspitali o ovoj “brdovitoj zemlji”.                                  

“Pomislio sam da bi bilo lijepo posjetiti zemlju, čije fotografije pejzaža, koje smo pronašli na internetu oduzimaju dah”, rekao je Teo.

Dolazak u Crnu Goru nije iznevjerio njihova očekivanja. Studenti su bili oduševljeni ljepotom zemlje i srdačnošću našeg naroda.

 

“Prva stvar koja je na mene ostavila utisak su ljepote pejzaža i topla dobrodošlica”, rekao je Klemon.

Uzimajući u obzir da se mobilnost studenata odvija u složenim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, Klemona i Tea to nije spriječilo da mobilnost iskoriste na pravi način.

“Nije nam bilo teško da se prilagodimo životu u Crnoj Gori tokom pandemije jer su studenti bili veoma prijatni i spremni da nam pomognu. Takođe, nijesmo bili u prilici da pratimo dešavanja u vezi sa pandemijom putem televizije, tako da nismo bili uznemireni lošim vijestima”, rekli su Klemon i Teo.

Za Klemona i Tea mobilnost je bila sjajna prilika da upoznaju novu kulturu koja je na njih ostavila snažan utisak.

“Ljudi su veoma ljubazni i srdačni. Crna Gora je mala zemlja, što stvara osjećaj bliskosti među ljudima, pa se gotovo svi poznaju među sobom”, rekao je Klemon.

Kada su u pitanju sličnosti i razlike u organizaciji studija na matičnm univerzitetu i Univerzitetu Crne Gore, Teo i Klemon uočavaju da na Univerzitetu Crne Gore saradnici za nastavu imaju značajniju ulogu u pružanju pomoći i savjeta studentima u vezi sa zadacima i projektima.

“Takođe, studenti imaju mogućnost da koriste prostorije kako bi radili na svojim projektima, kako samostalno, tako i u grupama, šta čini rad interesantnijim”, dodao je Klemon.

Pored obaveza na fakultetu, studenti nalaze slobodno vrijeme za obilazak brojnih turističkih atrakcija koje Crna Gora ima da ponudi.

“Slobodno vrijeme tokom razmjene smo iskoristili ne samo za oblizak i šetnju, već i za brojne druge aktivnosti kao što su plivanje, planinarenje i skijanje”, rekao je Teo.            

Studenti su tokom mobilnosti na Univerzitetu Crne Gore obogatili svoja akademska znanja.

“Zahvaljujući mobilnosti na UCG saznao sam mnogo više o arhitekturi, što mi je dalo uvid u novi pristup oblasti urbanističkog planiranja”, rekao je Teo.

Za Klemona iskustvo na razmjeni je od velike koristi za lični razvoj i buduću karijeru.

“Postao sam samostalniji i naučio sam da se prilagodnim drugačijem okruženju i kulturi. Nakon razmjene, mogu reći da sam bogatiji za brojna poznanstva, dok je iskustvo stečeno na razmjeni od izuzetnog značaja za moj lični razvoj i samopouzdanje”, rekao je Klemon.

Klemon i Teo preporučuju svim studentima da iskoriste mogućnost za jedinstveno Erasmus+ iskustvo koje donosi mnoga poznanstva i otvara vrata ka novim prilikama.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/za-studente-iz-francuske-erasmus-mobilnost-na-ucg-nezaboravno-iskustvo

https://www.dnevne.me/Dru%C5%A1tvo/-/za-studente-iz-francuske-erasmus-mobilnost-na-ucg-nezaboravno-iskustvo-29-12-2021-11-59-19

https://www.in4s.net/za-studente-iz-francuske-erasmus-mobilnost-na-ucg-nezaboravno-iskustvo/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.