Stipendije vlade Rumunije za 2022-2023. godinu




Vlada Rumunije, preko Ministarstva spoljnih poslova, dodeljuje određeni broj stipendija građanima iz zemalja koje nisu članice EU.  

Ažurirane informacije o programima stipendija dostupne su na sajtu MVP- Rumunije https://www.mae.ro/en/node/10251 (na engleskom jeziku)  https://www.mae.ro/fr/node/10253 (na francuskom jeziku).

Shodno pravilima navedenog Programa, svaki kandidat podnosi prijavu putem online aplikacije, u periodu od 20. decembra 2021. do 15. marta 2022. godine. Kandidati imaju pristup platformi na internet stranici https://studyinromania.gov.ro i opcije prijava za MVP stipendije, ili direktno putem stranice https:/scholarship.studyinromania.gov.ro. Platforma je dostupna na engleskom i francuskom jeziku.

Kako se navodi, svaki kandidat de dobiti kreiran nalog na platformi "Studiranje u Rumunij", nakon što unese tražene podatke i dokumenta. Rezultati o dodijeljenim stipendijama će biti dostavijeni putem mejla do 15. jula 2022. godine svakom kandidatu pojedinačno.

Aplikacije koje se podnose litno MVP- ili Ministarstvu obrazovanja, na mail adrese MVP-a, u DKP-ima Rumunije ili u stranim misijama akreditovanim u Bukureštu, neće biti razmatrane.

Kandidatima su dostupne sve oblasti, osim medicine, stomatologije i farmacije. Za osnovne i master studije i master studije, studijski programi su dostupni samo na rumunskom jeziku, čime se promoviše rumunski jezik i kultura. Međutim, na nivou doktora nauka, kandidati se takođe mogu odlučiti za program na engleskom ili stranom jeziku koji odredi doktorska škola.

Za kandidate, koje ne vladaju rumunskim jezikom, predviđena je pripremna godine prije upisa na odabrani studisjki program.

Više informacija o programu stipendiranja dostupno je u prilogu objave, kao i na sljedećem linku: https://podgorica.mae.ro/en/local-news/1241 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.