Veliki značaj četiri Erasmus + strukturna projekta na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tekući strukturni Erasmus + projekti koji se realizuju na Univerzitetu Crne Gore imaju poseban značaj, jer utiču na sistem visokog obrazovanja u cjelini, zaključak je današnjeg klaster sastanka na kojem su predstavljeni rezultati ostvareni u sklopu četiri strukturna Erasmus + projekta UCG-a.

Prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković pozdravila je ideju da se na današnjem sastanku okupe predstavnici strukturnih projekata s obzirom na značaj koji imaju, te se osvrnula na tematiku projekata - reformu doktorskih studija, internacionalizaciju, autonomiju univerziteta i dualno obrazovanje.

“Sve ove teme poklapaju se strateškim pravcima razvoja Univerziteta Crne Gore koji su zacrtani Generalnom strategijom Univerziteta Crne Gore 2019-2024,  kao i Strategijom internacionalizacije našeg univerziteta za period 2020-2025. Sigurni smo da će svi ovi projekti doprinijeti u krajnjem i povećanju međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti Univerziteta Crne Gore”, ukazala je Peković.

Koordinator Nacionalne Erasmus+ kancelarije, Vanja Drljević, ukazala je na važnost strukturnih projekata UCG-a koji obuhvataju čitav sistem visokog obrazovanja, a ne samo fakultetske jedinice pojedinačno, zbog čega je i važna partnerska uloga nadležnog ministarstva na pomenutim projektima, odnosno Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

„Erasmus + program je značajan dio u modernizaciji obrazovanja u različitim aspektima. Da bi se podnijela aplikacija za strukturni projekat, odnosno da bi u tehničkom smislu bio prihvatljiv, mora imati nadležno ministarstvo kao nekog ko je aktivan partner, upravo zato što kreatori politika u oblasti obrazovanja moraju biti prisutni i proaktivni u ovakvim projektima“, dodala je ona.

Rukovodioci i članovi timova četiri Erasmus + projekata “Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u crnogorskom visokom obrazovanju – DUALMON” (prof. dr Zdenka Dragašević), „Jačanje autonomije univerziteta i povećanje odgovornosti i transparentnosti univeziteta Zapadnog Balkana – STAND“ (prof. dr Veselin Mićanović), „Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje – IESP“ (Vladan Perazić) i „Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse - MARDS” (prof. dr Radovan Stojanović), predstavili su realizovane aktivnosti i rezultate, a kroz diskusiju ukazano je na nove ideje uz integrisanje iskustava u različitim oblastima.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Direktorata za tercijalno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Neda Ojdanić.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.