Kad Erasmus program razmjene postane svijet u malom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kada se spoje ljudi sa univerziteta različitih kontinenta i taj svijet u malom dobije mogućnost da razmijeni iskustva o istom poslu u različitim okruženjima, Erasmus program razmjene postaje neprocjenjivo bogatstvo u iskustvu i novim saznanjima. Upravo takvo iskustvo su i imale kolege sa Univerziteta Crne Gore tokom sedmodnevnog boravka u Varšavi, na SGH Varšavskoj školi ekonomije.

Pored kolega iz Rektorata UCG, u programu obuke varšavskih kolega učestvovali su i predstavnici univerziteta iz Senegala, Mauricijusa, Maroka, Indije, Vijetnama, Kanade, Brazila, Tajlanda, Perua, Argentine, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske. 

Samo prvog dana su stajale tablice sa imenima, već sljedećeg one nisu bile potrebne, kako su konstatovali i organizatori sa poljskih radionica. Nikad različitosti nisu brže spojile ljude.

A bilo je riječi o svemu: o funkcionisanju univerziteta tokom kriznih situacija, kao što je pandemija izazvana virusom COVID 19, ali i verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji,  kulturnim razlikama i sličnostima u rješavanju problema na poslu, pružanju podrške studentima i podrškama vlada u datim situacijama.

Kolege iz Ukrajine su predstavile način funkcionisanja Univerziteta u ratnom okruženju i probleme sa kojima su suočavaju u nastojanju da prežive, ali i da nastave sa radom, i kroz taj način podrže državu.   

Domaćini su, pored radionica, organizovali i obilazak jednog od vodećih univerziteta ekonomije u Evropi - SGH Varšavske škole ekonomije, ali i istorijskih znamenitosti Varšave i čuvenog parka uređenog u čast slavnog poljskog kompozitora Frederika Šopena (1810-1849). Učesnici su posjetili i Krakov i drugi najstariji univerzitet u centralnoj Evropi - Jagelonski univerzitet,  osnovan 1364. godine pod Kazimirom III.

Za Univerzitet Crne Gore i Crnu Goru iskazano je veliko interesovanje kolega sa različitih kontinenata i pokazana spremnost za saradnju i pronalaženje modela za tu saradnju. Posebno su zainteresovani bili i organizatori ove obuke, kolege sa poljskog Univerziteta, koji za sada, kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, jedino sarađuju sa Univerzitetom Crne Gore. 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.