Promocija DAAD stipendija održana danas na UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Promocija njemačkih stipendija DAAD za master i doktorske studije, kao i programa stipendija njemačke privrede za zemje Zapadnog Balkana održana je danas na Univerzitetu Crne Gore.

Tim povodom, govorila je prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković koja je ukazala da je DAAD veoma važan partner Univerzitetu Crne Gore i da pored stipendija koje su dostupne našim studentima i osoblju, veliku podršku pruža i kroz aktivnosti lektorata na SP za Njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta.

„Naša strateška orjentacija odnosi se na uspostavljanje i širenje saradnje sa njemačkim univerzitetima i u skladu sa tim smo uspostavili razmjenu studenata i osoblja sa velikim brojem njemačkih univerziteta koje su prerasle u dugoročne saradnje“, kazala je ona.

Prorektorica je dodala da je u proteklih sedam godina 129 studenata Univerziteta Crne Gore učestovovalo u programu razmjene na njemačkim univerzitetima, dok 51 član akademskog i administrativnog osoblja boravio na njemačkim univerzitetima u svrhu drzanja nastave ili obuke.

„U istom periodu na našem univerzitetu boravla su 23 člana akademskog i administrativnog osoblja Njemačke, dok ove godine prvi put imamo četiri studenta na programu razmjene“, objašnjava prorektorica i dodaje da se saradnja ostvaruje i u pravcu projektnih aktivnosti Erasmus +  izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Nj. E. Peter Felten iskazao je zadovoljsto što po prvi put dolazi u posjetu Univerzitetu, te ukazao na činjenicu da razmjene promovišu razumijevanje između zemalja i pojedinaca, te pomažu da se obezbijedi mir. Govorio je o važnosti DAAD programa kroz primjere učenja stranog jezika, kao i postojanja jake alumni mreže.

Lektorka DAAD-a Eli Mak ukazala je na sve važne pojedinosti ovog programa i odgovorila na sva pitanja prisutnih studenata, dok su svoja iskustva sa DAAD programa prisutnima podijelile alumnistkinje Maja Rolevski i Ivana Gazivoda.

Podaci o programu dostupni su i na sajtu DAAD programa: www.daad.de i www.funding-guide.de.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.