Obilježavanje 50 godina inkluzivne međunarodne saradnje Interuniverzitetskog centra




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U programu povodom obilježavanja 50 godina postojanja Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (IUC), ispred Univerziteta Crne Gore učestvovala je Nikolina Radulović iz Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost.

Domaćin događaja u Dubrovniku, koji je obuhvatao dvodnevnu konferenciju i sastanak Savjeta Interuniverzitetskog centra, bio je Univerzitet u Zagrebu.

Glavna tema događaja - podsticanje inkluzivne internacionalizacije, uloga i odgovornosti nauke u rešavanju globalnih izazova, i te kako je relevantna u svjetlu savremenih društvenih izazova, poput klimatske krize, pandemije COVID-19 i aktuelnih događaja u Ukrajini, te pokazuju da je potreba za zajedničkim pronalaženjem rješenja aktuelna koliko je bila i prije pola vijeka, kada je IUC osnovan.

Tokom konferencije naglašena je važnost akademske slobode i akademske saradnje za pronalaženje odgovora na velike izazove sa kojima se suočavamo kao društvo, kao i potreba za inkluzivnijim pristupom u visokom obrazovanju, sa ravnopravnim i istinskim partnerstvom između institucija širom svijeta.

Interuniverzitetski centar Dubrovnik, čiji je član Univerzitet Crne Gore, ima važnu ulogu u internacionalizaciji istraživanja i visokog obrazovanja u regionu Jugoistočne Evrope, ali i promociji međunarodne saradnje između akademskih institucija širom svijeta. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.