Kolegijum prodekana za međunarodnu saradnju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore održan je sastanak sa prodekanima za međunarodnu saradnju univerzitetskih jedinica.

Prorektorka za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković, zajedno sa zaposlenima Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost, upoznala je prodekane sa rezultatima ostvarenim na polju internacionalizacije. U prethodnom periodu UCG je sproveo niz aktivnosti usmjerenih na povećanje podrške odlaznoj i dolaznoj mobilnosti.

Istaknut je značaj akreditacije i realizacije dvije ljetnje škole, koje su organizovali Pomorski fakultet Kotor i Fakultet za turizam i hotelijerstvo. Ovakvi programi CŽU doprinijeli su kvalitetu obrazovanja i jačanju instucionalnog kapaciteta UCG, ali i razvoju internacionalizacije kod kuće.

Kada je u pitanju dolazna i odlazna mobilnost studenata i osoblja, podaci govore da je prethodna akademska godina bila rekordna po broju ostvarenih mobilnosti do sada.

Već drugi semsetar zaredom, organizuju se radionice obuke za izvođenje nastave na engleskom jeziku. Radionice drži stipendista Vlade SAD-a dio su napora koje Univerzitet Crne Gore ulaže kako bi kreirao preduslove za povećanje dolazne mobilnosti i jačanje kapaciteta nastavnog kadra u cilju uvođenja i unapređenja nastave na stranim jezicima na Univerzitetu Crne Gore.

Osnivanjem ESN Podgorica, organizacije koja je zadužena za organizovanje vannastavnih aktivnosti za dolazne studente i ima veoma važnu ulogu prilikom integrisanja stranih studenata u akademsku i širu sredinu, napravljen je iskorak u podršci dolaznoj mobilnosti, ali je i unaprijeđen je proces internacionalizacije kod kuće.

U cilju unapređenja procedura i povećanja odlazne i naročito dolazne studentske mobilnosti predstavljen je nacrt Smjernica za realizaciju programa mobilnosti, kao i nacrt seta propratne dokumentacije, koji je pripremljen u okviru IESP projekta, koji će pomoći prodekanima pri administriranju programa, ali i svima onima koje učestvuju u programima mobilnsoti.

U narednom periodu je planirano niz aktivnosti koje će značaj diseminacije ostvarenih rezultata i evaluacije realizovanih mobilnosti staviti u prvi plan. S tim u vezi, a imajući u vidu veliko interesovanje studenata i osoblja, priprema se i izmjena Kriterijuma za izbor kandidata u prigramima mobilnosti.

Svi učesnici sastanka izrazili su očekivanje da će kontinuirane i koordinisane aktivnosti promocije programa mobilnosti doprinijeti većoj internacionalizaciji i još boljoj međunarodnoj prepoznatljivosti Univerziteta.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.