Otvoren konkurs za stipendije Vlade Mađarske Republike za 2023/2024.
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Obavještavamo sve zainteresovane kandidate da je otvoren konkurs za stipendije Vlade Mađarske Republike – Stipendium Hungaricum za 2023/2024. godinu.

Na osnovu programa saradnje između Ministarstva za ljudske resurse Republike Mađarske i Ministarstva prosvjete Crne Gore, obezbijeđeno je 35 stipendija za naše državljane za sljedeće programe i oblasti:

  • Pune osnovne studije iz oblasti: poljoprivreda, umjetnost i humanističke nauke, inženjerstvo, društvene nauke i ekonomija; 15 stipendija
  • Pune master studije iz oblasti: poljoprivreda, umjetnost i humanističke nauke, inženjerstvo, društvene nauke i ekonomija; 10 stipendija
  • Pune integrisane studije, u svim oblastima; 5 stipendija
  • Pune doktorske studije, u svim oblastima; 5 stipendija
  • Parcijalne studije iz gore navedenih oblasti.

Stipendija obuhvata sljedeće:

  • Školarinu
  • Mjesečni grant (u iznosu od HUF 43, 700, odnosno oko 103 eura) za studente osnovnih, master, integrisanih i parcijalnih studija
  • Smještaj u studentskom kampusu ili participaciju u iznosu od 40,000 HUF mjesečno za smještaj
  • Zdravstveno osiguranje

Stipendija ne pokriva putne troškove kao ni sve životne troškove tako da kandidati treba da računaju i na  ulaganje dodatnih sopstvenih sredstava. Stoga se kandidati savjetuju da prije prijave provjere očekivane troškove života u Mađarskoj, a posebno u gradovima u kojima će boraviti pristupom na Cost of Living Calculator, na stranicama broj 6 i 22 teksta konkursa.  

Rok za prijavu je do 16. januara 2023. godine.

Prijava se vrši isključivo elektronskim putem, na https://apply.stipendiumhungaricum.hu/, kako bi dobili korisničko ime i lozinku i pristupili aplikacionom formularu i uputstvima za formiranje dosijea koji treba elektronski podnijeti Javnoj fondaciji Tempus u Budimpešti, zaduženoj za prijem aplikacija.

Komisija Ministarstva će, putem prijavne platforme, imati uvid i razmotriti sve validne prijave, a zatim napraviti listu potencijalnih kandidatura koje će proslijediti na dalje odlučivanje mađarskom partneru, do kraja februara 2023. godine.

Kandidati mogu očekivati obavještenje o rezultatima prijave do kraja juna 2023. godine.

Sve informacije o konkursu, sa detaljnim uputstvima o načinu prijave nalaze se na sljedećim linkovima, a dati su i dolje na preuzimanje.

https://stipendiumhungaricum.hu/apply/

https://stipendiumhungaricum.hu/uploads/2020/03/Application-Guide-for-the-Stipendium-Hungaricum-Programme_2023_24.pdf

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.