Pismo studentkinje Milene Ostojić o iskustvu sa Islanda




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prošlo je više od mjesec otkako sam kao student doktorskih studija započela svoje iskustvo za pamćenje u dalekom i ledenom Islandu. Ovogodišnja prilika da na Erasmus+ razmjeni, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, učestvujem u trajanju od tri mjeseca, za mene predstavlja idealan način sticanja znanja – kroz dijelenje istog sa drugima, uz razmjenu novih ideja i iskustava.

Saradnik sam u nastavi na katedri za hidrotehniku na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Svoje doktorske studije sam, od marta 2023, nastavila na Univerzitetu Rejkjavik, gdje trenutno pod mentorstvom profesora Davida C. Fingera radim na istraživanju metoda izrade hidroloških modela za područje Crne Gore, u cilju procjene hidroenergetskog potencijala na neizučenim vodotocima.

Mišljenja sam da sticanje temeljnog znanja zahtijeva dugo vrijeme i trud, ali ograničenje vremena može biti i motivacijski faktor za pomjeranje granica i brže napredovanje. Moj mentor mi je pružio izuzetnu podršku svojim znanjem i predanošću, što mi je omogućilo da napredujem u područjima koja me zanimaju. Ostvarenim napretkom sam veoma zadovoljna, a vjerujem da će se i nadolazeći izazovi uspješno savladati.

Iako je Crna Gora, kao mala država jugoistočne Evrope, odavno prepoznala unapređenje stepena energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije kao instrumente koji doprinose smanjenju negativnog uticaja klimatskih promjena, ipak se i dalje znatan dio proizvodnje energije zasniva na termoelektranama, odnosno postoji prostor za dalji napredak u korišćenju obnovljivih izvora energije.  U svijetu u kom ekscesivna emisija štetnih gasova iziskuje sve veću neophodnost implementacije održivih energetskih rješenja, Island, kao država u kojoj skoro sto posto proizvedene električne energije dolazi od obnovljivih izvora (geotermalne i hidroenergije), predstavlja pravu inspiraciju za ostale zemlje koje teže da slijede put održivog razvoja i kao takva je sa lakoćom privukla moju pažnju, da baš tu nastavim svoj akademski put. Usavršavati se u zemlji čiju strategiju zelene tranzicije nastoji slijediti cijela Evropa, izvrsna je prilika za svakog mladog istraživača da ovim novostečenim znanjem da lični doprinos postizanju energetski održivih ciljeva.

Odvažiti se otići bilo gdje, hrabar je, ali  rekla bih i neophodan korak naprijed  k širenju horizonta, jer jedino kroz upoznavanje novih stvari i nadograđivanje znanja, pojedinac može razviti svoje talente i sposobnosti, i ostvariti svoj puni potencijal. Ne smijem naravno zaboraviti, da je u zemlji izuzetne ljepote kakva je Island, pored znanja, zagarantovano i nezaboravno iskustvo u pogledu avantura, a u prilog tome svjedoči moja autorska priča u formi video snimka.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.