Stipendije njemačkog Bundestaga za 2024. godinu
Stipendije njemačkog Bundestaga za 2024. godinu

Njemački Bundestag dodjeljuje i ove godine Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) politički zainteresovanim mladim ljudima, sa završenim studijama iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope, Francuske, Izraela, Južne Amerike, arapskog prostora i Centralne Azije, kao i Jugoistočne Azije i Novog Zelanda.

IPS program se sprovodi pod pokroviteljstvom predsjednice njemačkog Bundestaga. Program je namijenjen mladim ljudima sa završenim studijama, koji na osnovu svojih kvalifikacija, ličnosti i uvjerenja imaju izgleda za vodeće i /ili funkcije multiplikatora u svojoj zemlji porijekla. Njemački Bundestag ovim mladim ljudima pruža priliku da u teoriji i praksi upoznaju njemački parlamentarni sistem kroz angažman u trajanju od tri mjeseca u kancelariji jednog od poslanika njemačkog Bundestaga. IPS je dugoročna politička investicija sa ciljem osnaživanja partnerske saradnje između Njemačke i zemalja koje učestvuju u programu.

Program za 2024. godinu počinje 1. marta 2024. i završava 31. jula 2024. godine.

Rok za prijave je 31. jul 2023.

Učesnici programa će primati mjesečnu stipendiju, a takođe su pokriveni putni troškovi i zdravstveno osiguranje.

Bliže informacije o programu i uslovima apliciranja, se mogu naći na https://www.bundestag.de/ips_globalNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.