Iskustvo u okviru Erasmus+ projekta KA 171




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Student doktorskih studija Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore mr Bogoljub Kandić boravio je na francuskoj visokoškolskoj instituciji University of Reims Champagne-Ardenne u Francuskoj u periodu od 5. juna do 1. jula 2023. Specijalizacija je obavljena u okviru ERASMUS + projekta KA 171 koji se sprovodi od ove godine između Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Reimsu.

Usavršavanje se odnosilo na identifikaciju uzročnika bolesti drveta vinove loze i mogućnostima njihovog suzbijanja, sa posebnim osvrtom na primjenu biofungicida.

 Zahvaljujući prof. dr Florence Fontaine koja je i koordinator projekta sa francuske strane i dr Vincenzo Mondello, Bogoljub je imao intenzivnu obuku u laboratoriji vezanu za molekularnu identifikaciju kako biljnih patogena, tako i korisnih mikroorganizama sa potencijalnim biofungicidnim dejstvom. Osim toga, radio je i biotestove utvrđivanja antagonističkih efekata poznatih i potencijalnih biofungicda prema pojedinim patogenima koji uzrokuju bolesti drveta vinove loze.

Bogoljub Kandić je student druge godine doktorskih studija Biotehničkog fakulteta pod mentorstvom prof. dr Nedeljka Latinovića koji je i koordinator pomenutog projekta sa crnogorske strane.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.