Utisci sa Erasmus+ mobilnosti u poljskom Žešovu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 Svoje utiske o studiranju u inostranstvu u okviru Erasmus+ programa mobilnosti sa nama je podijelila Teodora Vujisić, studentkinja Građevinskog fakulteta UCG, koja je ljetnji semestar 2022/23. provela na poljskom Tehničkom univerzitetu u Žešovu.

"Žešov je veoma lijep grad i manji, tako da nije bilo teško da se snađem. Imala sam sve što mi je bilo potrebno, dok kampus, u kojem se nalazio studentki dom, nije bio daleko od centra," kaže Teodora. 

Pored podrške od matičnog fakulteta i Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost UCG, Teodora je imala veliku podršku od strane osoblja Kancelarije za međunarodnu saradnju Tehničkog univerziteta u Žešovu koji su je, pored ostalog, upoznali sa domaćim studentima. 

"Bila sam jedini i prvi student iz regiona Zapadnog balkana, ali sam već prvog dana upoznala ostale studente iz različitih zemalja, iz Portugala, Španije, Turske, Indije, Kazahstana, i ostala sam u kontaktu sa većinom", kaže Teodora. 

Studiranje na razmjeni je za Teodoru bilo ispunjeno različitim vannastavnim aktivnostima od kojih izdvaja događaj Cafe Erasmus na kojem su strani studenti prezentovali svoju zemlju i univerzitet poljskim studentima, zatim i izlet do dvorca Lankut.

Organizacija nastave zavisi od broja studenata. Za Teodoru su određeni predmeti bili organizovani u vidu mentorskog rada, dok je ostale pohađala na engleskom jeziku.  

Teodora planira da završi svoje studije na Univerzitetu Crne Gore, a Erasmus+ program toplo preporučuje svim studentima. 

"Smatram da je ova mobilnost pozitivno uticala na mene. Upoznala sam drugačiji način zivota, drugu kulturu, stekla nova poznanstva. U akademskom pogledu proširila sam svoja znanja pohađajući predmete koji nisu u ponudi na matičnom fakultetu i usavršila engleski jezik, posebno kada je u pitanju stručna terminologija", zaključuje Teodora. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.