Dragocjeno iskustvo sa Erasmus+ mobilnosti na Univerzitetu Azurna obala




Dragocjeno iskustvo sa Erasmus+ mobilnosti na Univerzitetu Azurna obala

Piše: Jovana Čabarkapa

Zovem se Jovana Čabarkapa. Studentkinja sam treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i imala sam priliku da prethodna dva semestra provedem na Univerzitetu Azurna obala u Nici putem Erasmus+ programa mobilnosti. 

Prilikom procesa prijavljivanja nisam imala nedoumica za koji univerzitet da se prijavim. Oduvijek mi je bila želja da studiram u Francuskoj i usavršim francuski jezik, a sjajnu priliku za to sam prepoznala u objavljenom konkursu za Erasmus+ mobilnost na Univerzitetu Azurna obala.

Nica, smještena na Azurnoj obali, poseban je grad, koji osim sunčanog vremena i nestvarno plavog mora, nudi širok izbor aktivnosti za studente. Takođe Nica je odlično povezana sa okolnim, ali i drugim evropskim gradovima, što mi je pružilo priliku da posjetim, pored cijele Azurne obale, i Lion, Tuluz, Bordo, Pariz, kao i nekoliko mjesta u Italiji, uključujući Portofino i Rim.

U prvim danima mobilnosti Univerzitet domaćin je organizovao različite aktivnosti za inostrane studente koje su nam pomogle da se brže adaptiramo i sklopimo nova poznanstva.  Na taj način prvi utisci bili pozitivni i bez straha od nepoznatog.

Organizacija nastave na Univerzitetu Azurna obala drugačija je u odnosu na onu na koju sam navikla na svom matičnom fakultetu. Fokus na predavanjima bio je na primjeni stečenih znanja, dok su predavanja i ispiti bili su organizovani na francuskom jeziku. Iako je to zahtijevalo dodatni trud, vremenom sam se navikla i na takav način rada. 

Upoznavanje novih ljudi iz različitih krajeva Evrope i svijeta, i česta putovanja su za mene obilježili proteklu akademsku godinu, pa će mi to i nedostajati. Imala sam priliku da učim o drugačijim kulturama i načinima života, ali i da predstavim i približim svoju zemlju ljudima koje sam upoznala i onima koji nisu mnogo znali o njoj. Vjerujem da sam u Nici sklopila prijateljstva koja će trajati čitav život.

Tokom Erasmus+ mobilnosti sam naučila više o sebi, svojim sposobnostima, stekla neka nova interesovanja i uspjela da bolje usmjerim svoj akademski put. Iskustvo sa razmjene mi je čak dalo podstrek da planiram nastavak studiranja u inostranstvu.

Svim studentima koji razmišljaju da se prijave za mobilnost bih preporučila da to obavezno urade. Mobilnost je prava prilika da se izađe iz zone komfora, te stvori slika o načinu života i obrazovanja u Evropi i steknu nova poznanstva. Radi se o neprocjenjivom iskustvu i prilici, koja se pruža u periodu studentskog života kada treba najviše da radimo na sebi, kako u ličnom tako i u profesionalnom smislu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.