UCG na najvećoj međunarodnoj konferenciji o visokom obrazovanju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Godišnja konferencija Evropske asocijacije za međunarodno obrazovanje (EAIE), koja je održana u Roterdamu od 26. do 29. septembra 2023, okupila je više od 6700 učesnika iz 100 zemalja i time se izdvojila kao 33. - najveća konferencija od osnivanja Asocijacije daleke 1989. godine.

Univerzitet Crne Gore predstavljale su Ana Dragutinović, rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju i Nikolina Radulović, saradnica za mobilnost. Predstavnici Univerziteta Crne Gore imali su priliku da po prvi put učestvuju na EAIE konferenciji koja okuplja profesionalce iz polja internacionalizacije iz cijelog svijeta. Učešće je jednim dijelom omogućeno od strane Evropske komisije, posredstvom Nacionalne Erasmus+ kancelarije u Crnoj Gori,  što uz održane sesije posvećene regionu Zapadnog Balkana jasno pokazuje nastavak podrške Evropske unije integraciji crnogorskih univerziteta u Evropski prostor visokog obrazovanja.

Program konferencije sa više od 60 inspirativnih sesija različitih formi o aktuelnim temama iz oblasti internacionalizacije visokog obrazovanja, upotpunila je EAIE izložba koja je centralno mjesto susreta za uspostavljanje novih saradnji, jačanje postojećih partnerskih veza i povećanje vidljivosti. Na više od 240 štandova predstavljene su mogućnosti studiranja u pojedinim zemljama te promovisane akademske ponude Univerziteta, sve sa ciljem privlačenja većeg broja stranih studenata kao i kreiranja partnerstava kako bi se omogućilo međunarodno iskustvo studentima. Tokom konferencije i izložbe održan je niz sastanaka sa potencijalnim i dugogodišnjim partnerskim univerzitetima Univerziteta Crne Gore. Sastanci su, između ostalog, imali za cilj promociju novootvorenih studijskih programa na engleskom jeziku, koji doprinose internacionalizaciji obrazovanja na Univerzitetu Crne Gore.  

Učešće na konferenciji obilježio je i susret sa kolegama - predstavnicima univerziteta članica ULYSSEUS evropskog univerziteta, čime je Univerzitet Crne Gore još jednom potvrdio posvećenost članstvu u mreži prestižnih evropskih institucija visokog obrazovanja.

Sasvim je sigurno da učešće Univerziteta Crne Gore na najvećoj međunarodnoj konferenciji doprinosi povećanju vidljivosti Univerziteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i ističe značaj međunarodne saradnje koju Univerzitet njeguje već pola vijeka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.