Na Univerzitetu Crne Gore predstavljene DAAD stipendije




Na Univerzitetu Crne Gore predstavljene <span class="CyrLatIgnore">DAAD</span> stipendije

Univerzitet Crne Gore bio je danas domaćin prezentacije DAAD stipendija, tradicionalnog događaja koji okuplja studente zainteresovane za stipendije koje im omogućavaju studiranje u Njemačkoj.

Prorektorica za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore otvorila je događaj riječima da je DAAD Lektorat Montenegro dugoročni partner Univerziteta i jedna od najvažnijih organizacija koja podržava međunarodnu razmjenu studenata, akademskog osoblja i istraživača sa njemačkim višeškolskim institucijama.

„Univerzitet Crne Gore ima prilično intenzivnu i dugoročnu saradnju sa njemačkim univerzitetima, među kojima su Univerzitet u Hajdelbergu, Univerzitet u Marburgu, Univerzitet  Sarlanda, Slobodni univerzitet u Berlinu, a odnedavno i sa Univerzitetom u Kelnu i Hale univerzitetom. Tokom prethodnih godina, u okviru Erasmus+ programa, 139 studenata Univerziteta Crne Gore je bilo na nekom od njemačkih univerziteta dok je, u okviru nastave, bilo 66 predstavnika nastavnog osoblja UCG“, kazala je Peković.

„Sa druge strane“, dodala je ona „na Univerzitetu Crne Gore dočekali smo 25 članova njemačkog nastavnog osoblja. Prošle godine imali smo i četiri dolazna studenta iz Njemačke.  Imajući u vidu da je period pandemije za nama, težićemo ka tome da ovaj broj u budućnosti bude mnogo veći“,  kazala je Peković. Ona je istakla da pored saradnje u okviru programa mobilnosti, UCG ima intenzivnu saradnju sa njemačkim univerzitetima u okviru Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

"Promjena kroz razmjenu, to je moto DAAD  akademske razmjene", kazao je i predstavnik ambasade Njemačke u Crnoj Gori, Paul Kristijan Sander. Budući da je i sam bio DAAD stipendista poručio je studentima da se prijave. On se osvrnuo na istorijske podatke o DAAD programu i njegovom osnivanju.

Lektorka DAAD programa Franciska Gradkovska je zainteresovanim studentima približila DAAD stipendije, kao stipendije Vlade Njemačke koje se dodjeljuju za studiranje na nekom od državnih ili privatnih (a državno priznatih) njemačkih univerziteta. Sve informacije o ponuđenim studijskim programima studenti mogu naći na DAAD veb sajtu, gdje su dostupne i informacije o pripremi, uslovima, načinu prijavljivanja i finansiranju. Za više informacija studenti mogu kontaktirati DAAD Lektorat Montenegro putem mejl adrese  niksic.ucg@daad-lektorat.de

Pored ovog programa, danas je predstavljen i Program stažiranja njemačkog biznisa za zemlje Zapadnog Balkana Zoran Đinđić. Program je predstavio alumnista programa Boris Jovanović.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.