Univerzitetski nastavnici na razmjeni – dio globalizacije znanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Boravak u Španiji, na Univerzitetu u Granadi, za Biljanu Šćepanović, vanrednog profesora na Građevinskom fakultetu, nije ni prva razmjena ni prvi dolazak na ovaj univerzitet, koji postoji oko 550 godina.

 

Univerzitet ima oko 80 000 studenata i svake godine više od 200 studenata dolazi na ovaj univerzitet, kroz Erasmus program, čineći ga najpopularnijim evropskim sveučilištem, a centar ovog Univrziteta za moderne jezike prima više od 10 000 međunarodnih studenata.

 Šćepanović je na ovom Univerzitetu gostujući istraživač u okviru postdoktorskih studija, kao stipendista INVO/HERIC projekta. 

-  Preko International Welcome Center-a Univerziteta u Granadi, dobila sam poziv da učestvujem na "Sajmu međunarodne mobilnosti", organizovanom 31. maja, na Fakultetu za prevodilaštvo Univerziteta u Granadi, u okviru proslave 30 godina Erasmusa. Tu su svoje države i univerzitete predstavljali gostujući studenti i nastavnici koji su trenutno u Granadi, ne baš isključivo u okviru Erasmus programa. Meni je bilo zadovoljstvo da predstavljam Crnu Goru i Univerzitet Crne Gore, ispričala je Šćepanović.

 Od 2001. godine,  kada je prvi put učestvovala u programu mobilnosti, na Univerzitetu u Birmingemu, u Velikoj Britaniji, kao stipendista British Scholarship Trust-a, postdoktorske studije su njeno 15 iskustvo gostovanja na univerzitetima i naučnoistraživačkim institucijama van Crne Gore.

„Programi razmjene su mi omogućili da da doživim neke druge sredine - radne, nastavne, naučne, kulturne, socijalne, jezičke, religijske... što smatram neprocjenjivom dragocjenošću, pogotovo u životu i poslu jednog univerzitetskog nastavnika“, kaže Šćepanović.

Svim svojim kolegama Šćepanović preporučuje da se obavezno prijave za program mobilnosti:

„To neopisivo dobro  iskustvo vam niko ne može prepričati i objasniti, već treba sami da ga doživite. A čim ga jednom doživite, poželjećete da ga ponovite - o čemu svjedoči i moje iskustvo.

 „Nije potrebno naglašavati koliko je u našem poslu“, navodi ona, „značajna razmjena iskustava sa kolegama sa drugih univerziteta u duhu savremene internacionalizacije i globalizacije znanja. Ništa vas ne može toliko obogatiti kao ličnost poput prilike da upoznate druge kulture, ljude i načine života i rada“, zaključuje Šćepanović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.