Ivanino iskustvo sa mobilnosti: Gostoljubiv narod i jug Italije, savršen spoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImageIvana Marković, studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, odlučila je da nakon završenih specijalističkih studija aplicira za master studije na nekom od programa razmjene u inostranstvu. Od par ponuđenih opcija, odlučila se za Politehnički univerzitet u Bariju.

„Prvi razlog je bila moja želja da upoznam italijansku kulturu i arhitekturu, a drugi sjajno iskustvo dva studenta koji su boravili u Bariju godinu dana prije mene,“ navodi Ivana.

Studentkinja kaže da boravak u stranoj zemlji može djelovati zastrašujuće, jer postoji mnoštvo obaveza koje se moraju izvršiti po dolasku. Međutim, kako navodi Ivana, pored pomoći kolege koji je nove studente uputio u administrativne stvari i svakodnevni život u Bariju, studenti su bili dočekani i od studentske organizacije ERASMUS+.

„Potrebno je malo vremena da bi se prilagodio svemu, ali prvi utisak je bio sjajan - gostoljubiv narod i jug Italije, savršen spoj“, rekla je Ivana.

Ivana kaže da je uočila mnoge kulturološke razlike.Image

„Italijani čuvaju svoju kulturu i naslijeđe. Kad to kažem ne mislim samo na kolektivnu svijest o značaju kulturnog blaga, već i na svijest svakog pojedinca. Međutim, nijesu baš otvoreni prema kulturama ostalih naroda i zemalja. Televizija, emisije, filmovi, apsolutno svi mediji su sinhronizovani. To je jedan od razloga zašto ostali jezici, prvenstveno engleski, nijesu zastupljeni među mladima. Kod nas to nije slučaj. Ako izuzmemo osnov znanja jezika koji se stiče u školama, smatram da je za komunikaciju na stranom jeziku bitno i slušanje istog,njegovo ''upijanje'', pa i putem medija. Ono što bih definitivno voljela da vidim kod nas jeste ljubav prema životu koju Italijani gaje, kao i njegovanje kulturnih, istorijskih i arhitektonskih blaga“ ,kazala je Ivana.

Pored kulturoloških, Ivana kaže da postoje razlike i u studijskim programima matične zemlje i zemlje razmjene.

Image„Kod nas studenti arhitekture uglavnom imaju pravo da izaberu svoj stil izražavanja, tj. dizajn crteža, više smo tehnički orjentisana škola. Na Arhitektonskom fakultetu Politehnike u Bariju svaki profesor ima unificiranu grafiku za svoj predmet. Takođe, na njihovom fakultetu se drugačije razmišlja i govori o prostoru uopšte“, rekla je Ivana.

Ivana ima dosta slobodnog vremena, jer kako navodi, što se fakultetskih obaveza tiče, uglavnom ima organizovane sastanke sa mentorom oko rada na master tezi. Pored istraživanja i rada, Ivana vrijeme provodi sa prijateljima sa kojima obilazi obližnje gradove.

Studentkinja smatra da će joj usavršavanje italijanskog jezik i te kako koristiti u daljem radu, kao i stručna mišljenja profesora sa kojima je imala prilike da razgovara.Image

„Smatram da ovakva i slična iskustva mogu samo obogatiti jednu ličnost, kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Prije svega, naučila sam razmišljati na malo drugačiji način , stekla prijateljstva i poznanstva iz svih krajeva Evrope“, kazala je Ivana.

Ivana poručuje: „Ne oklijevajte, jer je iskustvo više uvijek pozitivna stvar. Erasmus+ razmjena zaista pomaže studentima u sazrijevanju i napretku. Upoznaćete nove ljude, vidjeti nove stvari i obići nova mjesta.“



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.