Studenti Zapadnog Balkana o inicijativama za bolje visoko obrazovanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Studenti Univerziteta Crne Gore koji su dio svog obrazovanja proveli na nekom stranom Univerzitetu u Evropi, učestvovali su na 1. Generalnoj skupštini Alumni asocijacije studenata Zapadnog Balkana WBAA, od 14. do 16. marta, u Tirani.

"Zahvaljujući Erasmus + programu i samoj studentskoj mobilnosti, provela sam godinu dana na jednom od najstarijih i najprestižnijih Univerziteta u svijetu, u pitanju je Heidelebrg Univerzitet u Njemačkoj. Tom prilikom sam postala Erasmus+ Alumnista i imam to zadovoljstvo da budem dio ovako važnih događaja koji se odnose na obrazovni sistem i region u cjelini", kazala je Tara Lipovina, student Univerziteta Crne Gore, koja je bila na ovom međunarodnom sastanku.

Tara navodi da je oba prva Generalna Skupština udruženja mladih intelektualaca samo početak ostvarivanja intenzivnog programa i ciljeva koji će biti od koristi svim studentima Zapadnog Balkana

"Predstavnici Evropske komisije, uz čiju podršku je sama asocijacija osnovana, stavljaju naglasak na kolektivnu snagu, ohrabruju ideje koji će se nakon dugih i konstruktivnih diskusija u Tirani kanalisati u projekte i ostvariti pozitivan uticaj kako na Blakanu, tako i u Evropi", navodi Tara.

Svaki učesnik je, dodaje, imao mogućnost da diskutuje  o problemima koji pogađaju  obrazovni sistem i predstavi svoj prijedlog za projekat. Ideje za buduće projekte uglavnom su za cilj imale unapređivanje i poboljšanje statusa studenata.

"Pored korisnih seta predavanja, imali smo priliku i da se upoznamo bolje sa susjednom državom, te smo posjetili planinu Dajti, kao i mnoge muzeje", prenosi utiske Tara.

Asocijacija studenata sa prostora Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) predstavlja platformu na osnovu koje će studenti biti u mogućnosti da razmijene iskustva i plasiraju sopstvene ideje. Cilj je umrežavanje i stvaranje zajedničke vizije i podsticanje novih generacija na studentske mobilnosti. 

Ova asocijacija je osnovana uz pomoć Evropske komisije, koja  pruža finansijsku podršku projektima od velikog značaja za poboljšanje Visokog obrazovanja u cijeloj regiji.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.