Počela realizacija pojekta Evropskog Vergelend centra




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Petrovcu je 20. novembra 2019. godine počela realizacija projekta Pripremanje budućih nastavnika u zemljama Zapadnog Balkana iz oblasti obrazovanja za demokratiju i ljudska prava (2019–2021), čiji je učesnik i Univerzitet Crne Gore. Nosilac projekta je Evropski Vergelend centar (The European Wergeland Centre, EWC), a finansijer Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

Realizacija Projekta čiji je cilj da doprinese kvalitetu obrazovanja budućih nastavnika počela je organizacijom seminara za profesore i predstavnike dvanaest univerziteta iz šest balkanskih zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije). Tokom četiri radna dana 36 univerzitetskih profesora zajedno sa ekspertima iz oblasti obrazovanja za demokratsko građanstvo i ljudska prava imali su priliku da razmijene postojeća i steknu nova znanja iz oblasti obrazovanja za demokratiju i ljudska prava, koja će ugraditi u module namijenjene studentima – budućim nastavnicima, a čija ključna karakteristika jeste usmjerenost na praksu.

Kao predstavnici Univerziteta Crne Gore, u radu su učestvovali profesori sa Filozofskog fakulteta (doc. dr Dijana Vučković, prof. dr Veselin Mićanović, dr Nataša Krivokapić i prof. dr Tatjana Novović) i Filološkog fakulteta (doc. dr Marijana Cerović i doc. dr Dušanka Popović), s obzirom na to da je metodička komponenta dio njihove ekspertize i da će ključne aktivnosti biti realizovane u saradnji sa školama u kojima studenti navedenih fakulteta, pod mentorstvom svojih profesora, obavljaju nastavnu praksu.

Osim navedenih institucija u Projektu učestvuje i Univerzitet za obrazovanje nastavnika iz Ciriha, kao i zavodi za obrazovanje, instituti i fondacije koje se bave ovom problematikom. U nastavku Projekta očekuje se dalja razmjena mišljenja i iskustava u odnosu na pripremljene nacrte module zemalja učesnica, njihova provjera u praksi, kao i predstavljanje rezultata Projekta korisnicima i javnosti.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.