Pomoć Kancelarije za međunarodnu saradnju i Erasmus studentske mreže od velikog značaja u aktuelnim okolnostima na razmjeni




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Jovana Samardžić, studentkinja druge godine Fakulteta za Turizam i hotelijerstvo u Kotoru, semestar provodi na Univerzitetu Oradea u Rumuniji i jedna je od onih studenata koji su se, usljed aktuelne globalne pandemije, odlučili za ostanak u inostranstvu.

Sa njom smo razgovarali o funkcionisanju nastave na stranom Univerzitetu, predispitnim provjerama znanja i završnim ispitima, podršci koju studentima pružaju Kancelarije za međunarodnu saradnju i Erasmus studentske mreže , kao i ispunjavanju slobodnog vremena daleko od kuće.

"Onlajn nastavu na Univerzitetu u Oradei čine onlajn predavanja putem aplikacija Zoom i Skype, kao i svakodnevni kontakt sa profesorima putem imejla, gdje se razmjenjuje materijal sa predavanja, domaći zadaci i ostale potrebne informacije u vezi predmeta", kazala je Jovana.

Za studente na razmjeni, kako saopštava,  predispitne provjere znanja su većinski zamijenjene projektima i prezentacijama koje studenti samostalno rade od kuće.

"Kada je riječ o završnim ispitima, još uvijek nije odlučeno na koji način će oni biti realizovani", govori studentkinja.

Svi zaposleni u Kancelariji za međunarodnu saradnju, kao i “buddy” - student kojeg su upoznali po dolasku, a koji ih o svemu informiše, kako kaže,  trude se da studente informišu blagovremeno o svemu.

"Oni nam daju informacije o svim pravilima kojih se treba pridržavati nastankom aktuelne situacije u njihovoj zemlji, a dostupni su u bilo kom trenutku kako bi nam pružili pomoć ukoliko je to potrebno", kazala je Jovana.

Studentkinja kaže da joj trenutno najteže pada osjećaj neizvjesnosti, odnosno neznanje o tome kada će se stvari vratiti u normalnu.

"Pored toga, kako meni, tako i svim ostalim studentima kojima je ovo bilo prvo Erasmus iskustvo, ovaj semestar nije dozvolio da u potpunosti osjetimo i prođemo kroz sve životne prilike studenta na razmjeni, u inostranoj zemlji. Sve ostalo je podnošljivo i svi se mi nalazimo u istoj situaciji koju treba prihvatiti onakvom kakva jeste i nadati se najboljem", dodaje ona.

Jovana slobodno vrijeme ispunjava obavezama koje su vezane za fakultet, pohađanjem onlajn kurseva, šetnjama, kada je to dozvoljeno, druženjem sa ostalim studentima koji su takođe odabrali da ostanu u zemlji razmjene.

Svojim kolegama, kao i svim studentima koji bi željeli da se prijave za program razmjene šalje sljedeću poruku: "Mislim da je najbitnije da vrijeme koje provodimo u izolaciji iskoristimo na najbolji mogući način, da radimo na sebi i svojim vještinama, kako bi se kasnije, svi zajedno i što prije, izborili sa ovom situacijom i vratili normalnim životnim aktivnostima. Poruka za one koji žele da se prijave za neki od programa razmjene je da se ne boje promjena i da budu spremni da dožive sasvim drugačije iskustvo koje će ih promijeniti isključivo na bolje".

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.