Akademska mobilnost – mogućnost za lični razvoj, unapređenje kompetencija i međukulturalni dijalog




Akademska mobilnost – mogućnost za lični razvoj, unapređenje kompetencija i međukulturalni dijalog

Prodekan za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore prof. dr Boban Melović govorio je o svom iskustvu sa poslednje dvije akademske razmjene, iz Poljske i Bugarske, definisao ulogu mobilnosti kada je riječ o profesionalnom unapređenju, ali i naveo konkretne pozitivne primjere koji su se odrazili na njegov rad.

-Mobilnost je danas sastavni dio profesionalnog razvoja, bilo da ste profesor ili student. Za razliku od perioda od prije dvadesetak godina kada sam bio student i kada su mogućnosti za razmjenu bile vrlo ograničene, danas je stanje značajno unaprijeđeno. Tako sam u toku 2019. godine imao priliku da posredstvom Erasmus+ programa mobilnosti boravim na University of Applied Sciences u Poljskoj, kao i na D.A. Tsenov Academy u Bugarskoj. Osim održanog većeg broja predavanja studentima dodiplomskih i postdiplomskih studija iz oblasti brend menadžmenta, marketing menadžmenta i preduzetničkog biznisa, mobilnosti su uključile i brojne druge aktivnosti. Tako sam imao priliku da učestvujem i u Erasmus+ Staff Training Week-u i na taj način predstavim Univerzitet Crne Gore i Ekonomski fakultet, ali i da čujem mnogo važnih informacija o drugim univerzitetima iz više od 20 zemalja Evrope, koje su bile učesnice navedenog događaja.  

Iskustva sa ovih i sličnih programa razmjene su od izuzetne važnosti. Ove mobilnost su, bez sumnje, bile sjajna prilika da čujem druge ideje, načine rada i da ih kompariram sa onim kako se radi kod nas. Značilo mi je da vidim i osjetim kako je raditi u drugoj zemlji, po drugačijem sistemu obrazovanja i uređenja. U Poljskoj sam naučio dosta o realizaciji praktične nastave i tome kako je suštinski treba sprovoditi. Sa druge strane, iskustvo iz Bugarske je pokazalo da jedno malo i prilično nerazvijeno mjesto, koje ima univerzitet, ciljano osmišljenom strategijom koja fokus stavlja na međunarodnu razmjenu, može obezbijediti prepoznatljivost i konkurentnost na širem području i imati gostujuće profesore i studente na razmjeni širom svijeta. Studentima sam prenio svoje višegodišnje iskustvo rada, a za uzvrat sam dobio energiju kao motivaciju za dalji rad. Uz to, upoznao sam i ostao u kontaktu sa većim brojem kolega profesora, ne samo onim koji su me dočekali na matičnim institucijama, nego i onima koju su u istom periodu boravili na razmjeni. Lijepo je održavati kontakte sa kolegama iz Turske, Njemačke, Austrije, Češke, Litvanije, Danske, Gruzije, Azerbejdžana, ali i Južne Afrike i Maroka. Upravo su te relacije uspostavljene na navedenim mobilnostima. Ono što posebno raduje je što su sa tih mjesta potekle i inicijative za neke nove saradnje, uspostavljanje novih partnerstava univerzitetske razmjene, pisanje naučnih radova i sl. 

Segment razmjene koji bih posebno izdvojio je bilo upoznavanje sa novim edukativnim programima, novim predmetima, kao i savremenom opremljenošću univerzitetske biblioteke, koja ima potpuno digitalizovanu platformu prilagođenu korisnicima, što značajno unaprijeđuje mogućnosti istraživanja i rada i doprinosi akademskoj zajednici. Mobilnosti su pokazale da je moguće unaprijediti svoj način rada i kurikulum predmeta, ali i napraviti internacionalizaciju povezivanjem preko virtuelnih platformi, razmjenom ideja, uključivanjem kolega iz inostranstva u rad sa našim studentima ili sprovođenjem zajedničkih istraživanja.    

Kao univerzitetski profesor, kroz mobilnost imate mogućnost da pokažete da naši profesori ne zaostaju, niti su izolovani od onoga što se dešava u Evropskoj uniji i drugim razvijenim zemljama, da možete da se usavršavate i da sa kolegama iz inostranstva sarađujete ravnopravno. Upravo zbog toga svim kolegama - profesorima i studentima preporučujem akademsku mobilnost, kao sjajnu mogućnost za lični razvoj, unapređenje kompetencija i međukulturalni dijalog. Erasmus+ mobilnost je, bez sumnje, odlično iskustvo i životno i akademsko i profesionalno!

Image

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/akademska-mobilnost-mogucnost-za-licni-razvoj-unapredenje-kompetencija-i-medukulturalni-dijalog

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.