Održan sastanak Upravnog odbora Erasmus + projekta IESP




Održan sastanak Upravnog odbora Erasmus + projekta IESP

Članovi Upravnog odbora Erasmus + projekta Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje - IESP održali su online sastanak na kojem su sagledane dosadašnje i predstavljene projektne aktivnosti u narednim mjesecima. Kao najznačajnije rezultate ostvarene tokom prve godine realizacije projekta, crnogorski univerziteti su na sastanku predstavili svoje radne verzije strategija internacionalizacije sa pratećim akcionim planovima za period 2020-2025. godine. Navedena dokumenta predstavljaće osnov za intenziviranje aktivnosti internacionalizacije na crnogorskim univerzitetima, pri čemu će se ove aktivnosti ubuće planirati i realizovati kroz jedan pažljivo osmišljen, strateški prisup, po ugledu na renomirane univerzitete iz EU koji su partneri na projektu.

Takođe, na sastanku je napomenuto da je u prethodnom periodu finalizovan dokument koji se odnosi na smjernice za internacionalizaciju crnogorskih univerziteta i započeta obuka nastavnog i nenastavnog osoblja iz engleskog jezika kojem su prethodile online obuke na temu organizacije ljetnjih škola.

Podsjećanja radi, tokom realizacije projekta IESP koji će trajati dvije godine pored pomenute Strategije internacionalizacije sa akcionim planom, Univerzitet Crne Gore uradiće i prateću dokumentaciju za internacionalizaciju, a unaprijediće znanja i vještine nastavnog i administrativnog osoblja za učešće u procesu internacionalizacije, kao i preduslove za povećanje mobilnosti studenata, akademskog, istraživačkog i neakademskog osoblja, te razviti mehanizme za monitoring i evaluaciju procesa internacionalizacije. Očekujemo da će ovaj projekat značajno unaprijediti međunarodnu konkurentnost i vidljivost Univerziteta Crne Gore, što će biti rezultat unaprijeđenih kapaciteta u oblasti internacionalizacije, kao i primjene strateških planova i realizacije konkretnih mjera u ovom domenu.

Pored Univerziteta Crne Gore koji koordinira projektom, parneri na projektu su: Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, ministarstva prosvjete i nauke, kao i Agencija za kontrolu i osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju iz Crne Gore. Partneri iz EU su Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet Azurna obala i Univerzitet u Kadizu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.