Nagrađeni startap projekti na Konkursu Univerziteta Crne Gore za najbolju startap ideju studenata




Nagrađeni startap projekti na Konkursu Univerziteta Crne Gore za najbolju startap ideju studenata

Na nagradnom konkursu Karijernog centra Univerziteta Crne Gore za najbolju startap ideju studenata najstarije visokoobrazovne institucije u Crnoj Gori, od 15 prijavljenih timova koji su dostavili ukupno 18 idejnih projekata, prva nagrada dodijeljena je projektu pod nazivom Pametni parking studenta Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Minić Dražena.

Druga nagrada pripala je studentima Elektrotehničkog fakulteta UCG, Petru Draškoviću i Ismailu Aljoševiću za projekat RSO - Recikliraj, sakupljaj i osvoji, dok će treća nagrada biti uručena idejnom projektu AD “SolarSeed” - Solarna poljoprivredna farma, koju su dostavili studenti Ekonomskog fakulteta UCG – Anđela Perazić i Abedin Orahovac.

Komisija je jednoglasno izdvojila ove ideje na osnovu tri glavna kriterijuma: inovativnost odnosno originalnost biznis ideje; analiza tržišta i konkurencije; finansijski aspekti i održivost ideje. Konstatovano je da su svi projekti urađeni i predati u skladu sa propisanim prijavnim obrascem za razradu biznis plana. Komisija nije imala uvid u identitet prijavljenih prije davanja konačne rang liste.

U sastavu komisije bili su prof. dr Boban Melović, prodekan za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu; prof. dr Vesna Popović - Bugarin, prodekanica za razvoj i istraživanje na Elektrotehničkom fakultetu; Miljan Šestović, direktor sektora za istraživanje i analize Privredne komore Crne Gore; Vladimir Ivanović, rukovodilac Operativne direkcije u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu i Laurent Goncalves, prvi savjetnik Francuske ambasade u Crnoj Gori.

Konkursom je bilo propisano da se kandidati prijavljuju pod šifrom, kako bi se obezbijedila anonimnost učesnika, pa je otvaranje koverti sa ličnim podacima obavljeno tek nakon bodovanja svih idejnih projekata i donošenja odluke o najboljim biznis planovima.

Nagradni fond za prva tri mjesta u iznosu od 5.500 eura obezbijedili su Univerzitet Crne Gore, Crnogorski elektrodistributivni sistem – CEDIS i Privredna komora Crne Gore.

Komisija je, u skladu sa Konkursom, donijela odluku da po jednog predstavnika sledeća tri učesnika Konkursa, pošalje u trodnevnu posjetu najvećem svjetskom start-up kampusu Station F, u Parizu:

  1. Projekat “Pametni parking” - Minić Dražen, Elektrotehnički fakultet
  2. Projekat “GlobExplore” – Petar Drašković i Ismail Aljošević, Elektrotehnički fakultet
  3. Projekat “NFT Go” – Peruničić Andrija, Elektrotehnički fakultet i Igor Mihajlović, Prirodno-matematički fakultet

Komisija smatra da su navedeni idejni projekti na najbolji način pristupili rješavanju izazova u našem okruženju, te da su pružili najtemeljniju i sveobuhvatnu analizu svih segmenata razrade biznis ideje i biznis plana koji su zahtijevani u prijavnom formularu. 

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore čestita nagrađenim studentima koje će kontaktirati i obavijestiti o detaljima vezanim za uručenje nagrada. Kroz ovakve konkurse Karijerni centar želi da motiviše studente da realizuju svoje ideje i smjelo uđu u svijet startapa i preduzetništva.

 

Medijske objave:

https://gradski.me/ucg-nagradjeni-projekti-na-konkursu-za-najbolju-startap-ideju-studenata/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/nagradeni-startap-projekti-na-konkursu-univerziteta-crne-gore-za-najbolju-startap-ideju-studenata

https://kodex.me/clanak/244249/nagradeni-startap-projekti-na-konkursu-univerziteta-crne-gore-za-najbolju-startap-ideju-studenata

https://www.portalanalitika.me/clanak/ucg-nagradeni-projekti-na-konkursu-za-najbolju-startap-ideju-studenata

 

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.