Studenti UCG učestvovali na radionici: Dizajn servisa za zapošljavanje po mjeri studenata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, juče je održana radionica pod nazivom „Dizajn servisa za zapošljavanje po mjeri studenata“, u saradnji UNDP-a i Ministarstva prosvjete.

Studenti različitih nivoa studija i sa različitih univerzitetskih jedinica definisali su probleme sa kojima se studenti suočavaju u procesu potrage za poslovnim prilikama. Kako bi se došlo do najboljih rješenja, učesnici su izradili prototipe servisa koji bi im pomogli u potrazi za zaposlenjem.  Kako bi takvi servisi bili po mjeri studenata i studentkinja, korištena je metodologija dizajna po mjeri čovjeka (human-centred design), koja osigurava da su programi i servisi po mjeri onih kojima su namijenjeni.

Nedostupnost informacija, neadekvatna komunikacija poslodavaca sa studentima, neprilagođavanje uslova sa obavezama akademskog života kao i neprilagođenost tržišta rada sa studijskim programima i kadrom koji se obrazuje samo su neki od identifikovanih problema sa kojima se suočavaju studennti koji žele da rade. Kao odgovor na pomenute izazove predloženo je podizanje transparentnosti procesa zapošljavanja kao i formiranje jedinstvene aplikacije koja bi studentima omogućavala da konstantno budu u toku sa otvorenim radnim pozicijama ili prilikama za praksu. Takođe, donesen je zaključak da je potrebno izmijeniti šablonski pristup postavljanja oglasa za zapošljavanje kako bi mladi ljudi već od tog prvog koraka bili motivisaniji da pokažu svoje kvalitete i jedinstvenost kroz procese rada.

Planirano je da naredna faza ovog istraživanja bude usmjerena na poslodavce i njihov pogled na probleme, kako bi se iz više uglova sagledalo ovo značajno pitanje za razvoj naših sistema podrške zapošljavanju mladih.

U lijepoj i opuštenoj atmosferi, u kakvoj je protekla radionica, doneseni su zaključci koji će se zasigurno doprinijeti razvoju kvalitetnijih procesa i servisa za zapošljavanje po mjeri studenata.

Radionicu je vodila gospođa Danka Pješčić Ćetković. UNDP omogućava primjenu dizajna po mjeri čovjeka za efikasnije servise za aktivaciju i zapošljavanje mladih kroz projekat „Aktiviraj!, koji finansira Zajednički fond UN za ciljeve održivog razvoja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.