Više od 6.000 biografija studenata Univerziteta Crne Gore i maturanata na uvid poslodavcima, 600 njih na sezonskim poslovima, Jobiri nudi nove mogućnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kancelarija za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore je tokom proteklih pola godine predala više od 6.000 studentskih biografija i biografija maturanata iz cijele Crne Gore za više od 50 poslodavaca, dok je više od 600 mladih ljudi zaposleno na sezonskim poslovima. To su samo neke od aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu radi otvaranja mogućnosti zaposlenja i lakšeg ulaska na tržište rada za studente Univerziteta Crne Gore.

Kako studenti grade prve karijerne korake i koje se sve mogućnosti otvaraju za njih u  predstojećoj studijskoj godini, kroz obuke, radionice i startap konkurse, za sajt UCG, razgovarali smo sa menadžerom Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje UCG  Ivicom Todorovićem.

UCG: Summer Job ili Sajam sezonskog zapošljavanja koji je organizovan u saradnji sa Studentskim parlamentom UCG u martu ove godine, sada već ima svoju praktičnu primjenu u ljetnjim mjesecima?

TODOROVIĆ: Prema informacijama koje smo kao organizatori, prikupili, tokom ljeta će posredstvom ovog projekta biti zaposleno preko 600 mladih ljudi. Ove godine u ponudi je bilo oko 1000 otvorenih pozicija, a predstavilo se preko 50 poslodavaca. Riječ je o svim većim nacionalnim i internacionalnim kompanijama u Crnoj Gori koje se pretežno bave hotelskom ili ugostiteljskom djelatnošću.

Ove godine imamo u planu i realizaciju Sajma stipendija i praksi, kojim posredujemo  između studenata završnih godina studija i poslodavaca iz njihove buduće profesionalne i stručne oblasti. Nadamo se da će odaziv biti veći nego prošle godine, iako ni prošlogodišnji, sa 40 poslodavaca, imajući u vidu crnogorsko tržište, nije bio nimalo zanemarljiv.

UCG: Nove mogućnosti za posao otvorile su se i kroz besplatno korišćenje digitalne platforme Jobiri, namijenjene za edukaciju i zapošljavanje mladih, počev od februara 2022? Kakav je odaziv studenata i poslodavaca?Image

TODOROVIĆ: Tim Kancelarije je, kroz posjete i prezentacije na fakultetima UCG, studente detaljno upoznao sa platformom i pomogao im da aktiviraju svoje profile, te da nauče kako da uz pomoć platforme  konkurišu za posao.

U ovom trenutku je aktuelno 300 korisničkih naloga studenta i 28 kompanija, od kojih su neke već oglašavale slobodne radne pozicije.

Riječ je o digitalnoj platformi  koja je zasnovana na vještačkoj inteligenciji čiji algoritmi omogućavaju kandidatima efikasno kreiranje CV-ja, pripremu za razgovor sa čak 250 pitanja koja mogu biti postavljena tokom intervjua sa poslodavcem, 145 video lekcija sinhronizovanih na našem jeziku, kao i oglase za posao sa više regionalnig sajtova za zapošljavanje. Jobiri je dostupan studentima 24 časa, dizajniran je da pruži potpunu i personalizovanu podršku studentima UCG-a, kao i korisne alate za njihov profesionalni razvoj. Sve navedeno digitalnu platformu Jobiri čini kompletnom, jedinstvenom i sigurnom podrškom na karijernom putu. Važno je, takođe, istaći da je platforma studentima i poslodavcima koji imaju saradnju sa UCG-om, potpuno besplatna. Već od septembra planiramo intenzivnu promociju platforme, kako bi što veći broj poslodavaca i studenata koristio benefite i mogućnosti koje ona pruža.

UCG: Sve veći trend u podsticanju preduzetničkog duha oslanja se na premisu ne čekajte da vam se „prilike“ otvore već ih sami stvarajte. U tom duhu su bili organizovani i dosadašnji nagradni konkursi za najbolje startup ideje. Da li možemo već sada najaviti novi nagradni konkurs?

TODOROVIĆ: Tradicionalno, krajem septembra ili početkom oktobra, organizovaćemo Konkurs za najbolje startap ideje, a planirano je da nagradni fond na Konkursu iznosi preko 10.000 eura. Kroz ovakve projekte, Univerzitet Crne Gore želi da motiviše studente da realizuju svoje ideje i smjelo uđu u svijet startapa i preduzetništva. 

Kao podršku studentima za ulazak u svijet startapa, sada već tradicionalno organizujemo Obuku za početnike u biznisu koja pruža mogućnost studentima Univerziteta Crne Gore da kroz intenzivno učenje savladaju i usvoje osnovne vještine i znanja potrebna za realizaciju i prezentaciju startap ideja i izrade biznis plana. Obuka se održava kroz predavanja eksperata u oblasti ekonomije, predavača sa Univerzitea Crnme Gore, u trajanju od dva mjeseca (april-jun), nakon koje polaznici dobijaju i sertfikate.

Iniciraćemo kod nadležnih institucija nove forme podrške za studene koji žele da se upuste u preduzetnistvo i startap. Mišljenja smo da pametnim i cjelishodnijim načinom korišćenja sredstava koja idu na program stručnog osposobljavanja, studenti koji nemaju namjeru da rade u javnoj upravi i koji imaju dobru preduzetničku ideju, mogu pojedinačno da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 4.000€.

Ako bi uz to imali i olakšice i manja sredstva od razvojnih i investicionih institucija, veliki broj visokoškolaca krenuo bi putem preduzetništva, otvorila bi se nova radna mjesta, što bi moglo dati novi zamajac našoj privredi i društvu.

UCG: U koje aktivnosti studenti mogu da se uključe već početkom predstojeće studijske 2022/23. godine?

TODOROVIĆ: Početkom septembra predviđeno je otvaranje poziva za četvrtu generaciju obuke Student Business Hub, koji se održava dva puta godišnje, tokom zimskog i ljetnjeg semestra. Program se bazira na usavršavanju ličnih i profesionalnih vještina studenata završnih godina studija, kroz više organizovanih treninga, radionica i koučing sesija, od kojih svaka predstavlja korak dalje u usavršavanju za svijet biznisa.

Već sam pomenuo da ćemo organizovati u oktobru Sajam praksi i stipendija i Konkurs za najbolje startap ideje,, a naravno, biće organizovan i novi ciklus radionica Vještine predstavljanja poslodavcu koje podučavaju studente kako da se najbolje predstave pooslodavcu, prirpeme za razgovor za posao, napišu CV obrazac, motivaciono pismo.  Takođe, nastavićemo sa aktivnostima motivisanja studenata da se priključe digitalnoj platformi Jobiri radi lakšeg nalaženja posla.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.