Sezonski posao vodi do stalnog zaposlenja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Mladi bi u toku studija trebalo da prihvataju sezonske poslove, jer je to jedan od načina da povećaju šanse za zaposlenje nakon završetka školovanja, ali i da se smanji nezaposlenost u zemlji – ocijenjeno je na otvaranju 9. Sajma sezonskih poslova u turizmu „Summer Job 2016“, koji je danas otvoren na Ekonomnskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Sajam će 30. marta biti organizovan na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, a 1. aprila na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Bijelom Polju. 

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić posjetila je da je nezaposlenost mladih poseban izazov sa kojim se, osim naše, suočavaju i zemlje regiona i Evrope.

- Veoma je važno da studenti rade dok još studiraju. Iskustva razvijenih evropskih zemalja pokazuju da je to najbolji model, jer oni imaju i najmanju stopu nezaposlenosti – kazala je Jelić.

Popravljanje kućnog budžeta, kako kaže, nije najvažniji benefit sezonskog zapošljavanja, nego da mladi počnu što prije da rade i upoznaju poslodavce. Važno je, navodi Jelić, da se kod mladih izgrađuje duh preduzetništva, kako bi po završetku školovanja osnivali preduzeća. 

Ministar prosvjete Predrag Bošković smatra da se Sajam pokazao kao „dobra „kopča između poslodavaca i mladih koji završavaju ili tek treba da završe studije“.

- Svake godine se povećava broj mladih koji i nakon sezonskog posla ostaju u dobroj komunikaciji sa poslodavcem, što kasnije prelazi u stalno zaposlenje. To je cilj ovog i sličnih projekata, koje ćemo u Ministarstvu nastaviti da podržavamo - rekao je Bošković.
Dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Ana Lalević Filipović ocijenila je da je sajam uspješan projekat koji daje konkretne rezultate – povećava zapošljivost studenata i maturanata, snižava stopu nezaposlenosti, obogaćuje poslovni duh mladih i osposobljava ih za izlazak na tržište rada.

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore će u toku sajma, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, organizovati radionice pod nazivom „Intervju za posao“, na kojima će studente, uz pomoć psihologa, obučavati kako da se predstave u najboljem svjetlu na poslovnom intervjuu.

Sajam organizuje Studentski parlament Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Studentskom organizacijom „Turist“ iz Kotora i Savezom studenata Ekonomskog fakulteta. Organizatori očekuju da će u toku tri sajamska dana oko 60 renomiranih kompanija iz oblasti turizma i srodnih djelatnosti predstaviti tražnju i da će više od 500 studenata i maturanata biti sezonski angažovano.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.