Rektorat, 25.04.2018

H2020 Marija Sklodovska Kiri Akcije: Poziv za Individualne stipendije otvorenH2020 Marija Sklodovska Kiri Akcije: Poziv za Individualne stipendije otvoren

Evropska komisija otvorila je Marija Sklodovska Kiri poziv za Individualne stipendije 12. aprila 2018. godine.

Cilj Individualnih stipendija je unapređenje kreativnih i inovativnih potencijala iskusnih istraživača u smislu razvoja njihovih individualnih kompetencija i vještina kroz napredni trening i obuke u okviru međunarodne i intersektorske mobilnosti.

Iskusni istraživač u smislu ovog poziva je istraživač koji na datum isteka roka za prijavljivanje ima diplomu doktorskih studija ili najmanje 4 godine istraživačkog iskustva.

Iskusni istraživač se prijavljuje zajedno sa institucijom domaćinom, a izbor istraživačke teme je otvoren, odnosno primjenjuje se tzv. bottom-up pristup.

Postoje dvije vrste Individualnih stipendija:

  • Evropske stipendije – mobilnost iz bilo koje zemlje u zemlju članicu EU ili zemlju pridruženu EU programu H2020. Trajanje stipednije može biti od 12 do 24 mjeseca.

U okviru ovih stipendija postoje četiri panela/modaliteta, i to: Standardne evropske stipendije, Ponovno započinjanje karijere istraživača, Stipendije za reintegraciju i panel „Društvo i preduzeća“; i

  • Globalne stipendije – mobilnost iz bilo koje zemlje u partnersku organizaciju smještenu u neku od tzv. trećih zemalja, uz obaveznu fazu povratka u instituciju korisnika u zemlji članici EU ili zemlji pridruženoj EU programu H2020. Stipendija može biti u trajanju od 12-24 mjeseca u partnerskoj instituciji u trećoj zemlji uz obaveznih 12 mjeseci u instituciji korisniku u zemlji članici EU ili zemlji pridruženoj EU programu H2020.

Sve detalje o ovom pozivu možete pogledati na sljedećoj web stranici: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/msca-if-2018.html

Za sva dodatna pitanja, nedoumice i pomoć oko prijavljivanja možete se obratiti nacionalnim kontakt osobama, Filipu Petroviću, e-mail: fpetrovic@ac.me, tel. 020 414 243, i Marijeti Barjaktarović Lanzardi, e-mail: marijeta.barjaktarovic@mna.gov.me; tel. 067 314 178.

Prezentaciju sa Infodana za Individualne stipendije, koji je održan 12. februara 2018. godine, možete preuzeti u prilogu. 

Rok za prijavljivanje je 12. septembar 2018. godine do 17:00 časova.

 

 

 

Dokumenti

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print