Marija Sklodovska Kiri stipendista predstavila svoje iskustvo na Danu najboljih praksi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dobitnica Marija Kiri Individualne stipendije, dr. Radenka Krsmanović Whiffen, bila je specijalna gošća Dana najboljih praksi, koji se održao danas u prostorijama Ministarstva nauke. Ona je zainteresovanim kandidatima prenijela svoje iskustvo u dobijanju ove prestižne stipendije.

Dr. Krsmanović Whiffen će realizovati svoju MSCA IF stipendiju, dobijenu za projekat “ZnS Wurtzite Nanotextured Ceramic Materials for Pyroelectric Energy Harvesting”*, u ENEA Casaccia Istraživačkom centru u Rimu, Italija. Ona je sa istraživačima razgovarala o procesu i pripremi projektne prijave, te ukazala na ključne segmente koji su u fokusu evaluatora prilikom ocjenjivanja projektnih ideja.

Ona je objasnila zašto je važno napraviti dobar izbor institucije domaćina, kao i mentora koji će nadgledati rad istraživača tokom trajanja stipendije.

Nadalje, dr. Krsmanović Whiffen je skrenula pažnju na detalje prilikom pisanja prijave, prijemčiv i jednostavan jezik koji se traži, adekvatne CV-je koji treba da pokažu da stipendista i mentor imaju reference neophodne za implementaciju predloženih istraživanja, te logičan tok ideje predstavljene u prijavi, kako bi evaluatori sa lakoćom pratili tekst. Uz to, kako je naglasila, važno je pratiti i prioritete agende Evropske komisije i uskladiti ih sa svojim projektnim idejama.

Prisutni su imali prilike da čuju nešto više o Marija Kiri alumni asocijaciji (Marie Curie Alumni Association – MCAA) i o novoosnovanoj Grupi za Zapadni Balkan (Western Balkans MCAA Group) u okviru ove Asocijacije čiji je dr Krsmanović Whiffen osnivač i menadžer. Riječ je o globalnoj mreži istraživača koja treba da služi za razmjenu mišljenja istraživača, unaprijedi protok znanja između različitih zemalja, sektora ekonomije i naučnih disciplina, te poboljša saradnju članova asocijacije, kao i spoljnjih korisnika. Dr. Krsmanović Whiffen je pozvala sve učesnike MSCA programa iz Crne Gore da se pridruže MCAA i Grupi za Zapadni Balkan.

Sa učesnicima Dana najboljih praksi razgovarala je preko online konferencije, i Milena Vujanović, dobitnica ITN stipendije za mlade naučnike u okviru Marija Sklodovska Kiri akcija. Milena se trenutno nalazi na Univerzitetu u Liverpulu i radi na AVA projektu (Accelerators validating antimatter). AVA predstavlja mrežu između univerziteta, naučnih centara (kao što je CERN) i privrede. Projekat je finansiran od strane Evropske unije i omogućava revolucionarna istraživanja u oblasti antimaterije. Milena je završila studije fizike na PMF-u Univerziteta Crne Gore, a prije tri godine se prijavila za učešće na CERN-ovoj ljetnjoj školi za studente fizike, što joj je otvorilo vrata za nova iskustva u nauci.

Podsjećamo, Evropska komisija je objavila poziv za MSCA Individualne stipendije 12. aprila 2018. godine. Sve potrebne informacije, kao i prezentaciju, možete pogledati na sljedećoj veb stranici:

http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Horizont2020/183948/H2020-Marija-Sklodovska-Kiri-Akcije-Poziv-za-Individualne-stipendije-otvoren.html

Prezentacije dr Radenke Krsmanović Whiffen možete pronaći u prilogu.

(Saopštenje Ministarstva nauke Crne Gore)

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.