Karijerni centar UCG upoznao modele podrške startapu tokom seminara u Berlinu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Evropska Akademija u Berlinu organizovala je četvorodnevni seminar Balkan Bits and Bytes, na kojem je, u ime  Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, učestovala Nikolina Radulović.

Na seminaru su prisustvovali i predstavnici Tehnopolisa i Privredne komore iz Crne Gore, te obrazovnih institucija i razvojnih agencija iz Srbije, Albanije i Njemačke.

Tokom četvorodnevnog seminara, učesnici su bili u prilici da prisustvuju predavanjima eminentnih predavača na teme podrške i finansiranja startapova, alternativnih načina finansiranja. Posjetili su i različite primjera dobre prakse širom Berlina.

Na Tehnološkom univerzitetu u Berlinu  upoznali su se sa  modelom saradnje ove institucije kompanijom Siemens i njihovim modelom podrške startapovima. Godišnje, kroz ovaj model saradnje podrže do 25 startapova.

Kao primjer uspješnog povezivanja i umrežavanja sa startap timovima i pojedincima sa tehničkim znanjima, učesnicima seminara je predstavljen Startap inkubator Berlin.

Takođe, učesnici su posjetili i kompaniju WeiberWirtschaft, koja pruža podršku preduzetnicama u osnivanju i razvoju startapova,  kao i neprofitnu organizaciju Kulturprojekte Berlin, koja organizuje većinu značajnih kulturnih manifestacija u Berlinu.

Seminar je završen posjetom industrijske oblasti Treptow-Köpenick, u Berlinu. U ovoj oblasti trenutno posluje preko 10 000 kompanija. U njoj su i Univerzitet primijenjenih nauka i tri centra za inovaciju i tehnologiju,  Centar za tehnologiju i inkubaciju, Park inovacija Wuhlheide i WISTA – grad biznisa, nauke i medija, koji je trenutno jedna od top 15 naučno-tehnoloških lokacija u svijetu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.