Okrugli sto na temu razvoja i implementacije Nacionalne strategije intelektualne svojine za period 2020-2023




Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore organizovao je okrugli sto povodom izrade Nacionalne strategije intelektualne svojine za period 2020-2023, koji je održan 30. novembra, u zgradi stare Vlade u Podgorici. Ispred Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, na okruglom stolu je učestvovala Nikolina Radulović.

Teme okruglog stola bile su „Jačanje korišćenja prava intelektualne svojine kroz naučnoistraživački rad“ i "Naučno-tehnološka dostignuća – od katedre do preduzeća.

Cilj okruglog stola je upoznavanje učesnika sa značajem izrade nacionalne strategije intelektualne svojine u Crnoj Gori i njihovo uključivanje u proces. Nacionalnu strategiju intelektualne svojine Zavod priprema u saradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualnu svojinu (WIPO).

U uvodnom obraćanju učesnicima su se obratili Valentina Radulović–Šćepanović, direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, Ron Marchant, međunarodni konsultant za intelektualnu svojinu koji je angažovan kao ekspert za izradu crnogorske strategije intelektualne svojine, i Ryszard Frelek, menadžer programa za dio centralno-evropskih i baltičkih država u mediteranskim zemljama ispred Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO.

Učesnici su imali priliku da iznesu svoje stavove o pitanjima koja su svojstvena njihovom području rada.U fokusu diskusije bile su sljedeće teme: opšti nivo svijesti o intelektualnoj svojini u zemlji; politike intelektualne svojine koje sprovode univerziteti i istraživačke institucije; komercijalizacija intelektualne svojine; saradnja između privrednog sektora i istraživačkih institucija; glavni problemi i izazovi u oblasti intelektualne svojine u smislu kreativnosti i inovacija univerziteta, istraživačkih organizacija, industrije, MSP i pojedinaca, finansijski, ljudski i infrastrukturni resursi; institucionalna podrška; potrebne reforme; prioriteti u smislu razvoja sistema intelektualne svojine.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.