Na Univerzitetu Crne Gore održan seminar o Evropskom istraživačkom prostoru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Crne Gore, koji je ujedno i Centar za koordinaciju aktivnosti EURAXESS mreže u Crnoj Gori, danas je, u sklopu projekta “Open EURAXESS – To strengthen the effectiveness and optimize the services of all partners in an innovative and open EURAXESS Network – EURAXESS TOP IV”, organizovan  seminar o Evropskom istraživačkom prostoru. Seminaru su prisustvovali prodekani za međunarodnu saradnju, nauku i istraživanje sa svih univerzitetskih jedinica.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore, prof. dr Nataša Kostić, izrazila je zadovoljstvo što će na današnjem,  prvom u nizu planiranih seminara i obuka, biti predstavljene mogućnosti koje akademskoj zajednici stoje na raspolaganju kada je u pitanju razvoj karijere i mobilnost istraživača u Evropskom istraživačkom prostoru.

„Univerzitet Crne Gore, kao vodeća naučnoistraživačka institucija u zemlji, posvećuje posebnu pažnju naučnoistraživačkom radu, a nedavno je usvojena i sveobuhvatna Strategija razvoja Univerziteta Crne Gore (2019-2024.) koja, kao jednu od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu, predviđa i jačanje prepoznatljivosti Univerziteta u Evropskom istraživačkom prostoru“, saopštila je ona.

Prorektorica Kostić pomenula je i važna dokumenta kojima su propisani uslovi rada u okviru EURAXESS mreže, Evropsku povelju za istraživače i Kodeks zapošljavanja istraživača, koje je i Univerzitet Crne Gore usvojio.

Prezentaciju EURAXESS mreže održale su mr Maja Škurić i Nikolina Radulović, iz Centra za međunarodnu saradnju i razvoj karijere Univerziteta Crne Gore. Prisutni su upoznati sa značajem i načinom funkcionisanja EURAXESS mreže i EURAXESS portala, koji obuhvata brojne podatke o naučnim institucijama i organizacijama širom svijeta, kao i mogućnostima da jedan dio svoje karijere istraživači provedu na nekoj od tih institucija. Uz pomoć portal administratora Lidije Milosavljević i mr Luke Filipovića prisutni su kreirali naloge na EURAXESS portalu i postali dio najznačajnije evropske zajednice za razvoj karijere istraživača.

Informisani su i o aktivnostima EURAXESS servisnog centra, koji se nalazi u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a dostupan je za pružanje podrške u razvoju karijere istraživača.

Ovom prilikom je najavljena i nacionalna obuka koja će se održati 25. novembra 2019. godine u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.