Rektorat, 28.02.2020

Dan otvorenih vrata UCG i Sajam sezonskog zapošljavanja okupiće više hiljada studenata i maturanata iz cijele Crne GoreFOTO ALBUM

Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore i Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu „Summer Job 2020“ biće održani u ponedjeljak, 2. marta, u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici, u periodu od 10.00 do 15.00 sati, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za medije.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, u utorak, 3. marta, biće održan drugi dan Sajma sezonskog zapošljavanja.  

Menadžer Karijernog centra Univerziteta Crne Gore Ivica Todorović je kazao da je, nakon intenzivnih aktivnosti Karijernog centra Univerziteta Crne Gore i Studentskog parlamenta, uz podršku lokalnih samouprava, obezbijeđen prevoz za maturante, iz gotovo svih krajeva Crne Gore.

Očekujemo dolazak više od 3.000 maturanta koji će imati priliku da se neposredno, sa profesorima, saradnicima i sadašnjim studentima fakulteta Univerziteta Crne Gore upoznaju sa studijskim programima i o mogućnostima zapošljavanja nakon završetka fakulteta, kazao je Todorović.

On je posebno istakao ovogodišnje veliko interesovanje  turističke privrede i  poslodavaca kad je riječ o Sajmu sezonskih poslova Summer Job, kojih ima više od 35, dok se očekuje interesovanje od tri do četiri hiljade studenata.

         

On je pozvao studente da ispune formu CV-ija dostupnu na sajtu, koja je dostupna na sajtu Univerziteta Crne Gore www.ucg.ac.me i predstave se poslodavcima.   

Todorović je kazao da će ovogodišnje aktivnosti na organizaciji Sajma sezonskog poslovanja ići na ruku, kako studentima, tako i turističkim privrednicima, u blagovremenom zakazivanju termina rada i dogovora na obostranu korist za sezonski posao.     

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Mubera Kurpejović je podsjetila da su od studijske 2017/18. godine, izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, osnovne studije na Univerzitetu Crne Gore  besplatne, a od 2020/21. godine biće besplatne i magistarske studije.

Ona je uputila čestitke organizatorima na istrajnosti u 13. izdanju Summer Job-a, što je u skladu sa strateškim opredjeljenjem Vlade CG za smanjenje visokoškolaca i stvaranju konkurentnog kadra.

“Ovo je istovremeno i prilika i poziv poslodavcima da uzmu aktivnije učešće, ne samo u  zapošljavanju, već i pružanju praktične nastave našim studentima”, kazala  je Kurpejović podsjećajući da je potrebna podrška poslodavaca za realizaciju obaveznih 25 % prraktične nastave na svim studijskim programima.

“Privredna komora Univerziteta Crne Gore je podržala projekat Sajam sezonskog zapošljavanja, ne samo zbog cilja ovog projekata, već i dosadašnjih ostvarenih impozantnih rezultata”, kazao je direktor sektora za obrazovanje i kvalitet Mladen Perazić.

Ćazim Hodžić, iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, kad je riječ o mladima, posebnu priliku vidi u činjenici da je tokom 2019. godine u Crnoj Gori registrovano 50 novih hotela, od kojih je 80 odsto sa četiri ili pet zvjezdica, a u predstojećoj godini su najavljena i nova prestižna imena hotela.

Predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Aleksandar Šipčić kazao je da je Dan otvorenih vrata UCG prethodnih godina okupljao po oko 5000 mladih ljudi iz cijele Crne Gore. 

Nakon prošlogodišnjeg, koji je dobio najviše ocjene svih posjetilaca i svih učesnika događaja, ukazao je Šipčić, ove godine očekuju jednako dobre rezultate. 

 

SPISAK POSLODAVACAUčesnici Sajma sezonskog zapošljavanja, Summer Job 2020.

 

Dokumenti

Broj posjeta : 234