Karijerni centar Univerziteta Crne Gore će povećati nagradni fond na konkursima za preduzetničke ideje




Karijerni centar Univerziteta Crne Gore će povećati nagradni fond na konkursima za preduzetničke ideje

U okviru Crnogorske inženjerske ljetnje škole „Montenegrin Engineering Summer School 2020“ , menadžer Karijernog centra Univerziteta Crne Gore Ivica Todorović predstavio je aktivnosti ovog servisa za studente.

„Karijerni centar je prva stepenica ka ulasku mladih ljudi u startup svijet“, smatra Todorović.

On ističe da se u ovom centru studentima pruža bazična podška kroz programe obuka početnika u biznisu i raspisivanje konkursa za najkreativnije startup ideje, a potom se najbolji usmjeravaju na još konkurentnije startup konkurse, povezuju sa privredom i zainteresovanim investitorima.

Podršku startup zajednici Karijerni centar će razvijati u dva pravca.

„Prvi je pronalazak sredstava i finansijske podrške (bespovratne i povratne); uvećavanje nagradnog fonda na konkursu Karijernog centra, koji je bio 5.000, a naredni će biti 15.000 eura, podrška za takmičenja na drugim konkursima, olakšavanje uslova za dobijanje kredita kod Investiciono razvojnog fonda i sličnih institucija, kao i iniciranje izmjena zakonskog okvira za program stručnog osposobljavanja kako bi dio sredstava ovog programa bio preusmjeren za podršku startup idejama. Drugi pravac  je povezivanje studenata koji imaju perspektivne i inovativne ideje sa privredom i investitorima. U tom pravcu su u toku razgovori sa Privrednom komorom, a u planu je i startup berza, koju će organizovati Karijerni centar“, naveo je Todorović.

On je predstavio program početnika u biznisu i pozvao studente da se prijave za narednu obuku i učestvuju u narednim konkursima.

Nagrađeni studenti Univerziteta Crne Gore za najbolje ideje na konkursu za startap, Andrea Mićanović, Nikola Kadić i Aleksa Vujošević predstavili su svoje startup ideje koje su dostupne i onlajn.

Škola, u okviru koje su održane prezentacije,  realizuje se pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore, Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Ministarstva nauke, a partner je, pored kompanija Mtel (Mtel digitalna fabrika), Naučno – tehnološki park Crne Gore, Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet, 3D soba i Karijerni centar Univerziteta Crne Gore.

 

Startup ideje nagrađenih studenata:  

Nikola Kadić i Aleksa Vujošević: https://cutt.ly/kolos   

Andrea Mićanović: https://prezi.com/view/szK4CXedTjNR9ZyPAcra/  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.