Rektorat, 21.11.2020

Karijerni centar UCG učesnik vebinara Evropske fondacije za obuku (ETF)X

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore učestvovao je na vebinaru pod nazivom Međunarodni trendovi i inovacije u karijernom vođenju, u organizaciji Evropske fondacije za obuku (ETF).

Na vebinaru su predstavljeni i razmatrani rezultati nove studije ETF-a pod nazivom “Međunarodni trendovi i inovacije u karijernom vođenju”. Studija ETF-a podvlači značaj i istražuje ulogu karijernog vođenja i predstavlja mega-trendove u karijernom usmjeravanju koji obuhvataju korišćenje informacione i komunikacione tehnologije u sistemima karijernog vođenja, razvijanje vještina upravljanja karijerom, saradnju i koordinaciju u karijernom vođenju, ulogu roditelja u izboru karijere mladih i ostala ključna pitanja i novonastale trendove.

Istaknuto je da i mladi kao i odrasli moraju biti spremni za promjenjivi svijet i tržište rada, uz neprekidno razvijanje vještina. Prikazan je uticaj globalizacije, nove i brzo napredujuće tehnologije, demografskih promjena kao i degradacije životne sredine na obrazovanje, obuke i sisteme tržišta rada, ali i na život pojedinaca i društva u cjelini. U digitalnom svijetu neka zanimanja postaju zastarela, dok su nova zanimanja kao i alternativni ili netipični oblici zapošljavanja dobili na značaju i razvoju. Takođe, vlada konsenzus da su, među novim vještinama, neophodne digitalne i socio-ekonomske vještine koje će poboljšati izglede za zaposlenje pojedinca. U tom kontekstu, postoji potreba za karijernim vođenjem veća nego ikada.  Takođe, dio konferencije bio je posvećen i pandemiji korona virusa koja je iznenada prouzrokovala porast nezaposlenosti, preusmeravanje zanimanja i promjenu sadržaja posla, a u ovoj situaciji se i karijerno vođenje promijenilo.

Image

 

Više informacja o obrađenim temama na vebinaru dostupno je na:

https://www.etf.europa.eu/sites/default/files/2020-11/innovation_in_career_guidance_vol._1.pdf

https://www.etf.europa.eu/sites/default/files/2020-11/innovation_in_career_guidance_vol._2.pdf

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/karijerni-centar-ucg-ucesnik-vebinara-evropske-fondacije-za-obuku-etf

https://www.antenam.net/drustvo/179096-karijerni-centar-ucg-ucesnik-vebinara-evropske-fondacije-za-obuku-etf

https://www.aktuelno.me/crna-gora/karijerni-centar-ucg-ucesnik-vebinara-evropske-fondacije-za-obuku-etf/

 

Broj posjeta : 281