Karijerni centar UCG učesnik vebinara Evropske fondacije za obuku (ETF)




Karijerni centar UCG učesnik vebinara Evropske fondacije za obuku (ETF)

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore učestvovao je na vebinaru pod nazivom Međunarodni trendovi i inovacije u karijernom vođenju, u organizaciji Evropske fondacije za obuku (ETF).

Na vebinaru su predstavljeni i razmatrani rezultati nove studije ETF-a pod nazivom “Međunarodni trendovi i inovacije u karijernom vođenju”. Studija ETF-a podvlači značaj i istražuje ulogu karijernog vođenja i predstavlja mega-trendove u karijernom usmjeravanju koji obuhvataju korišćenje informacione i komunikacione tehnologije u sistemima karijernog vođenja, razvijanje vještina upravljanja karijerom, saradnju i koordinaciju u karijernom vođenju, ulogu roditelja u izboru karijere mladih i ostala ključna pitanja i novonastale trendove.

Istaknuto je da i mladi kao i odrasli moraju biti spremni za promjenjivi svijet i tržište rada, uz neprekidno razvijanje vještina. Prikazan je uticaj globalizacije, nove i brzo napredujuće tehnologije, demografskih promjena kao i degradacije životne sredine na obrazovanje, obuke i sisteme tržišta rada, ali i na život pojedinaca i društva u cjelini. U digitalnom svijetu neka zanimanja postaju zastarela, dok su nova zanimanja kao i alternativni ili netipični oblici zapošljavanja dobili na značaju i razvoju. Takođe, vlada konsenzus da su, među novim vještinama, neophodne digitalne i socio-ekonomske vještine koje će poboljšati izglede za zaposlenje pojedinca. U tom kontekstu, postoji potreba za karijernim vođenjem veća nego ikada.  Takođe, dio konferencije bio je posvećen i pandemiji korona virusa koja je iznenada prouzrokovala porast nezaposlenosti, preusmeravanje zanimanja i promjenu sadržaja posla, a u ovoj situaciji se i karijerno vođenje promijenilo.

Image

 

Više informacja o obrađenim temama na vebinaru dostupno je na:

https://www.etf.europa.eu/sites/default/files/2020-11/innovation_in_career_guidance_vol._1.pdf

https://www.etf.europa.eu/sites/default/files/2020-11/innovation_in_career_guidance_vol._2.pdf

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/karijerni-centar-ucg-ucesnik-vebinara-evropske-fondacije-za-obuku-etf

https://www.antenam.net/drustvo/179096-karijerni-centar-ucg-ucesnik-vebinara-evropske-fondacije-za-obuku-etf

https://www.aktuelno.me/crna-gora/karijerni-centar-ucg-ucesnik-vebinara-evropske-fondacije-za-obuku-etf/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.