U najizazovnijoj godini najbolji rezultati Centra informacionog sistema




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Iza Centra informacionog sistema (CIS) Univerziteta Crne Gore stoji najizazovnija i najzahtjevnija godina od svog osnivanja do danas, međutim, kako objašnjava direktor CIS-a Univerziteta Crne Gore Miodrag Zarubica, mogu se pohvaliti velikim brojem aktivnosti koje su doprinijele napretku i normalnom funkcionisanju akademske zajednice i Univerziteta.

ImageOn je najavio da će CIS nastaviti sa svojim aktivnostima, te da korisnike uskoro očekuje proširenje funkcionalnosti portala UCG, kao i da će studenti dobiti servis e-INDEX-a.

„Situacija izazvana pandemijom COVID-19 prouzrokovala je da se nastava  iz tradicionalnog načina održavanja preseli u digitalni, te doprinijela da se CIS vrlo brzo adaptira novim okolnostima i omogući onlajn servise kako bi se normalizovala nastava i funkcionisanje Univerziteta“.

Direktor Zarubica se osvrnuo na najvažnije aktivnosti koje su unaprijedile rad Univerziteta Crne Gore, među kojima je potpisivanje ugovora o saradnji UCG-a i Crnogorskog Telekoma.

„Na početku 2020. godine rektor Nikolić potpisao je ugovor kojim je Univerzitetu Crne Gore doniran 2.1 milion eura čime smo povećali brzinu konekcije između Centra informacionog sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta za 100 puta i zaključili ga na period od 15 godina“, objasnio je on.

Zarubica je takođe dodao da je izvršena rekonstrukcija glavne sistemske sale CIS-a, kao i  nabavka i instalacija nove serverske opreme u vrijednosti oko 115.000 eura koja je omogućila da nakon početka pandemije, za samo nedelju dana,  podignu i  integrišu novu DL platformu u informacioni sistem - sa više od 17.000 korisnika.

„Tokom godine smo uspjeli pokrenuti i  sopstvenu videokonferencijsku platformu pod nazivom  BigBlueButton i integrisali je u DL platformu, čime smo nastavnicima dali mogućnost da sa jednog mjesta organizuju kompletnu nastavu“, dodao je on.

Spoznajući da veliki broj studenata nije preuzeo kredencijale za pristup studentskim servisima iz studentskih službi, pojašnjava on, CIS je razvio servis za SMS slanje kredencijala aktivirajnalog.ucg.ac.me.

“Pored ovoga digitalizovali smo i druge servise, izdavačku djelatnost Univerziteta i  upis  na prvu godinu studija čime je omogućeno da oko 6.000 kandidata, bez dolaska na fakultet, predaju dokumenta elektronskim putem“.

U segmentu mreže, kako pominje, napravili su veliki iskorak i počeli implementaciju IPv6 protokola, Interneta nove generacije i postavili prvi sajt iz Crne Gore vidljiv u svijetu po IPv6 adresama. „Radili smo na širenju Eduroam mreže, a na kraju godine smo realizovali nabavku glavnog rutera UCG u vrijednosti od 70.000 eura“.

Veliku zahvalnost uputio je kolegama iz CIS-a za koje kaže da su svojim predanim radom uspjeli da omoguće nesmetano funkcionisanje svih sistema i  dodao da su samo preko Help desk-a, aktivnog od početka pandemije COVID-19, odgovorili na više hiljada zahtjeva.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/u-najizazovnijoj-godini-najbolji-rezultati-centra-informacionog-sistema

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.