Uskoro u svim kampusima Univerziteta Crne Gore dostupna Eduroam mreža




Uskoro u svim kampusima Univerziteta Crne Gore dostupna Eduroam mreža

Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore testno je postavio wireless router EDUROAM  i pokrio signalom park između zgrade Rektorata i tehničkih fakulteta.

Ovo je prvi ruter sa EDUROAM mrežom koji je postavljen sa ciljem pokrivanja površina oko zgrada Univerziteta, a uskoro će i oko svih Univerzitetskih jedinica biti postavljeni ovakvi ruteri.

Eduroam predstavlja besplatan, bezbjedan, brz i jednostavan pristup Internetu.

Eduroam – EDUcational ROAMing je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbjedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom svijeta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj su zaposleni.

Tako na primjer, zaposleni na Univerzitetu Crne Gore mogu pristupiti eduroam Internetu na svojoj univerzitetskoj jedinici ili kada su u posjeti bilo kojoj instituciji u svijetu gdje je dostupan eduroam signal. Koristi se isto korisničko ime i lozinka, a korisnik ima isti utisak, bez obzira na to gdje pristupa eduroam Internetu.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama širom svijeta. U Crnoj Gori ga mogu koristiti profesori, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Crne Gore (MREN), a od septembra i svi studenti Univerziteta Crne Gore.

Zahvaljujući najsavremenijim standardima za enkripciju (npr. WPA2/AES), korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih podataka.

Eduroam je osim u Crnoj Gori dostupan u brojnim naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama širom Evrope i svijeta.

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.