Rektorat, 07.12.2020

Obavještenje za korisnike akademske mreže o Phishing napadu 07.12.2020. god.X

Poštovani korisnici Akademske mreže Univerziteta Crne Gore,

U toku današnjeg dana izvršen je phishing napad na email server UCG. Napadač se lažno predstavlja kao Administrator UCG.
Sama obmana je ovog puta lako uočljiva budući da se stvarna email adresa razlikuje od maske, tj. ne pripada domenu ucg.ac.me, slika dole.

Image

Još jednom apelujemo da ne nasjedate na ovakve poruke.

Centar Informacionog sistema isključivo obavještava korisnike putem naše zvanične adrese cis@ucg.ac.me.

Takođe, u slučaju problema sa pojedinačnim korisničkim nalozima, isključivo kontaktiramo korisnika mail adrese i administratora jedinice na kojoj radi.

Još jednom - Šta je phishing?
Phishing je uopšteno vrsta prevare putem emaila koja ima za cilj da korisnik posjeti lažnu stranicu te na njoj ostavi svoje lične podatke.

U ovom slučaju klikom na lažnu stranicu otkrivate svoj password za akademski email i kompromitujete pristup nizu servisa kojima pristupate putem vaše akademske email adrese (pristup sajtu univerziteta, evidenciji prisutnosti, SNIKE servisu, anketama, materijalima sjednica, itd.).

Ukoliko niste otvorili ovaj email ili kliknuli na link koji vas vodi na lažnu stranicu molimo da ga izbrišete.

Ukoliko ste kliknuli na link koji vodi na lažnu stranicu, molimo da smjesta promijenite password ili da se obratite Centru Informacionog sistema ako ne možete da pristupite svom email nalogu.

Preporuke za buduće phishing napade:
  • Nemojte otvarati email poruke sa nepoznatih adresa!
  • Nemojte vjerovati porukama u kojima se ne slaže adresa sa koje se šalje sa imenom pošiljaoca ili adresom linka na koji vas upućuje!
  • Nemojte vjerovati porukama koje u ime CIS-a stižu na engleskom jeziku!
  • Provjerite na stranici CIS-a i sajtu Univerziteta da li uopšte postoji takva akcija!
Broj posjeta : 564