Rektorat

Ljepota kineske arhitekture kroz radove studenata Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta
Ljepotu kineske arhitekture, kroz svoje radove, prikazali su studenti Elektrotehničkog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, izložbom radova u okviru projekta  “Tradicionalna i moderna kineska arhitektura”. Riječ je o projektu koji podržava Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Ambasada NR Kine u Crnoj Gori.

“Izložba 3D radova Tradicionalna i moderna kineska arhitektura; predstavlja crnogorskoj javnosti ljepotu kineske arhitekture, koja će pomoći u jačanju kulturne razmjene između Kine i Crne Gore i privući srca dva naroda. Nadam se da će crnogorski prijatelji ubuduće imati priliku da odu u Kinu i da svojim očima vide i okuse ovu neizrecivu ljepotu i da osjete
njegovano prijateljstvo između naroda Kine i Crne Gore”, kazao je ambasador Liu Đin.

Na Elektrotehničkom fakultetu, radove na temu tradicionalne kineske arhitekture realizovali su studenti II godine, generacija 2019/2020, u okviru predmeta Elektrotehnički materijali, pod mentorstvom predmetnog nastavnika doc. dr Milene Đukanović.

„Tokom zimskog semestra, studenti su se upoznali sa karakteristikama 3D štampe, a na laboratorijskim vježbama učili 3D modelovanju u softverima SollidWorks i Fusion360 i štampanju dizajniranih modela.  Izabrano je 10 najboljih studentskih radova za 3D štampu čije je štampanje u prosjeku trajalo 30 sati zbog svoje kompleksnosti i brojnih detalja. U   svojim 3D štampanim modelima, studenti su se fokusirali na raskošno ukrašene krovove, kapije i ornamente u obliku životinja i biljaka, kao što je recimo crveni lav kao simbol snage“, kazala je mentor Đukanović. 

 Istovremeno, studenti prve godine Arhitektonskog fakulteta,  generacija 2020/21 su se, u jednom segmentu semestralnog zadatka na predmetu Arhitektonska grafika, bavili temom moderne kineske arhitekture, pod mentorstvom nastavnog tima: prof.dr Veljka Radulovića, mr Marije Bojović i dr Eme Alihodžić Jašarović.

"Iako kompleksan i višeslojan, zadatak je realizovan vrlo uspješno – studenti su sedam savremenih objekata svjetski poznatih kineskih arhitekata dekodirali, raščlanili i dekomponovali, da bi u narednoj fazi, od njihovih sastavnih elemenata, rekompozicijom, stvorili nove arhitektonske oblike. Rezultat ovog višefaznog procesa predstavljaju 3D modeli, izrađeni primjenom različitih tehnika i materijala. Odabrano je 20 najboljih, rađenih kako 3D štampom, rezanjem na CNC mašini, tako i korišćenjem tradicionalnijih metoda izrade maketa, uz pažljiv odabir materijala – pleksiglasa, stakla, metala, ali i drveta farbanog u crvenu boju", kazao je profesor Radulović.

 

Broj posjeta : 407

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.