Učenje kineskog jezika otvara brojne prilike za posao u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

ImageUčenje kineskog jezika na Institutu Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, otvorilo je mnoga vrata za studenta Fakulteta političkih nauka UCG Danila Jeknića. Pored savladavanja jezika ove drevne zemlje, odlaska u Kinu, Danilo danas ima brojna angažovanja, kao prevodilac.

“Već na drugoj godini studija imao sam angažovanje tokom rekonstrukcije mosta na Tari, gdje su glavne poslove vodili Kinezi. Pozivali su me i prilikom prijema delegacija iz Hong Konga, Pekinga, Šangaja i drugih djelova Kine. Od prošle godine, angažovan sam na izgradnji nove Kineske ambasade u Podgorici, glavnog izvođača radova Jinan Sijian kompanije iz Shandong provincije, potom kao pomoćni predavač na Institutu Konfucije, kao i klinici KinaMedika za tradicionalnu kinesku medicinu”, priča Danilo.

Danas završava svoj poslednji ispit osnovnih studija na Fakultetu političkih nauka i razmišlja kako se sve brzo odvijalo, od zainteresovanosti za kineski jezik,  Kinu, do poslovnog angažovanja.

Bio je srednjoškolac kada su počeli radovi na autoputu Bar – Boljare, na dionici Mateševo, nedaleko od Kolašina, gdje živi.

„Glavni izvođač bila je poznata kineska kompanija koja je u tom momentu počela privremeno zapošljavati lokalno stanovništvo gdje sam se ja kao srednjoškolac odmah prijavio iz želje da im budem što bliže. Uslovi i ambijent u kojem sam se tamo našao su mi davali osjećaj kao da sam otišao u Kinu, a zapravo sam bio na dvadeset minuta vožnje od svoje kuće. Sve to me je podstaklo da u početku samostalno, a kasnije uz njih počnem učiti ovaj drevni jezik i na taj način dublje zakoračim svijet Dalekog istoka“, navodi Danilo.  

Čim je započeo svoje studije na Fakultetu političkih nauka UCG, uporedo je počeo da pohađa kurseve na Institutu Konfucije.

„Nakon nepunih godinu, prijavio sam se na poznato takmičenje u kineskom jeziku “Kineski most“ gdje sam na državnom nivou uzeo prvo mjesto i dobio priliku da dalje predstavljam svoju zemlju na svjetskom takmičenju kineskog jezika u Pekingu 2018. godine“.

Za Danila, najteža stavka u kineskom jeziku je pismo koje se sastoji iz desetina hiljada karaktera i zahtijeva konstantno vježbanje, a posebno akcentovanje neophodno za izražavanje određene misli. Uz dosta ljubavi i rada, poteškoće, kaže on, i ne budu toliko primjetne.

„Iskreno se čudim zašto u ovom aktuelnom vremenu međunarodnih odnosa nema više interesovanja za učenjem ovog jezika kod nas. Ja, pored ovoga, govorim još tri strana jezika, engleski, njemački i ruski, ali sam svaki stavio na “hold” dok ovaj ne usavršim. Prijateljski bih svakome preporučio da se barem oproba i sam vidi da li je to za njega. Ko zna, možda baš neko čitajući ovo u sebi probudi  znatiželju i budem mu razlog da i on sam proba“, zaključuje Danilo.  

 

Image

 

 

Povezane vijesti: 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1041/objava/121939-septembarski-semestar-ucenja-kineskog-jezika-uskoro-pocinje 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/ucenje-kineskog-jezika-otvara-brojne-prilike-za-posao-u-crnoj-gori

https://www.cdm.me/drustvo/kineski-jezik-kao-hobi-i-put-do-zaposlenja/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/ucenje-kineskog-jezika-otvara-brojne-prilike-za-posao-u-crnoj-gori

https://www.aktuelno.me/crna-gora/kineski-jezik-kao-hobi-i-put-do-zaposlenja/ 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.