Rektorat, 07.12.2017

Otvorena izložba fotografija Kina – portreti pejzažaInstitut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore u partnerstvu sa Centrom savremene umjetnosti svečano je otvorio izložbu fotografija Kina – portreti pejzaža, autora prof. dr Saše  Popovića, u galeriji Kub Centra savremene umjetnosti (park Petrovića).

Crnogorska direktorka Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, doc. dr Milena Đukanović  je imala riječ dobrodošlice,  pozdravila sve posjetioce i izrazila želju da izložba bude uspješna.

Na otvaranju je govorio ambasador Narodne Republike Kine Cui Zhi Wei, koji je rekao da je izložba odgovor na „Pojas i put“ politike, saradnju Crne Gore i Kine, produbljivanja međusobne saradnje

Saša Popović je fotograf orijentisan na prirodu i životinjski svijet. Imao je osam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i značajn broj zajedničkih izložbi. Časopis za kulturu fotografije ReFoto uvrstio je njegovu fotografiju među 100 najboljih fotografija objavljenih u periodu 1996-2013. Popović je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, govoreći o fotografijama kineskog kraja Gulina, kazala je:

„Autor je na fotografijama uspio da dočara onaj jedinstveni samozaboravni, stapajući trenutak doživljen u susretu sa prirodom, njenom veličanstvenom nepreglednošću, sažimajući univerzum u poetizovanu pojavnost“. 

Izložba je dio misije Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, koji je osnovan sa ciljem promocije kineskog jezika i kulture, kao i razvoja prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine.

Izložba će biti otvorena do 28. decembra 2017. godine.