Konferencija Instituta Konfucije održana u Xi'anu, u provinciji Shaanxi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dvanaesta  konferencija instituta Konfucije održana je od 12. do 13. decembra u Xi'anu,  u provinciji Shaanxi, na temu "Produbljivanje saradnje, razvoj kroz inovacije, zajednički rad na izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću humanosti“.

Gotovo 2500 ljudi, uključujući rektore univerziteta i predstavnike Konfucijskih instituta, iz više od 140 zemalja i regija, prisustvovalo je konferenciji. 

KImageonferenciji su prisustvovali i Irena Orović, prorektor Univerziteta Crne Gore, Milena Đukanović, lokalna direktorica Instituta Konfucije, kao i Luo Chunxia, ​​kineska direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore.

Liu Yandong, zamjenik premijera Državnog vijeća i predsjednik Savjeta Sjedišta Instituta Konfucije, govorio je na konferenciji.

„Predsjednik Xi Jinping rekao je da je Institut Konfucije prozor i most jezika i kulturnih razmjena između Kine i drugih zemalja", citirao je Liu Yandong.

"Institut Konfucije pripada ne samo Kini, već i svijetu. Od osnivanja prije trinaest godina, posebno u posljednjih pet godina, zajedničkim naporima kineskih i stranih stranaka, Institut Konfucije pridržavao se zajedničke izgradnje i zajedničkog djelovanja, te aktivno pridonio jačanju prijateljstva među narodima Kine i drugih zemalja podsticanjem razmjene i uzajamnog učenja između kineskih i stranih civilizacija“, kazao je Liu Yandong .

On je  naglasio da Institut Konfucije treba da  unaprijedi nivo pokretanja instituta, produbi reforme na fakultetima, nastavne materijale i metode podučavanja, ojača obuku lokalnih učitelja i pruži usluge za lokalne potrebe različitih zemalja.

Predstavnici konferencije govorili su o ideji zajednice za čovječanstvo i Pojas i put inicijativi. Rekli su da će aktivno učestvovati, jačati saradnju i dati punu ulogu Institutu Konfucije u kulturnim razmjenama, između kineskih i stranih stranaka i izgradnji zajednice s zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Do sada je u 146 zemalja i regija uspostavljeno 525 institucija Konfucije, kao i 1,113 učionica Konfucije u srednjim i osnovnim školama.  U 2017, Institucije i učionice Konfucije u svim zemljama imaju 2,32 milona studenata različitih tipova i privukli su 12,72 miliona učesnika u svojim kulturnim aktivnostima.

Na zatvaranju konferencije govorio je Tian Xuejun, zamjenik ministra obrazovanja i član Izvršnog vijeća  Upravnog Instituta Konfucije, P. R. China. On je pomenuo trend politike kineskog obrazovanja u novom razdoblju, a posebno važne reformske i inovacijske mjere na području međunarodne razmjene i saradnje.

Svečanošću zatvaranja predsjedavao je Ma Jianfei, sekretar HKP-a Hanbana, zamjenik generalnog direktora i zamjenik direktora Hanbana. Jaime Vatter G, rektor Univerziteta Santo Tomas u Čileu, Hu Zhengrong, rektorica Univerziteta Komunikacija u Kini, Xiu Huajing, kineski direktor Instituta Konfucije na Univerzitetu Kentucky, kao i Du Kexin, kineski direktor Konfucije Instituta na Univerzitetskom fakultetu Londonski institut za obrazovanje (UCL IOE) održao je govor u ime foruma.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.