Kineski festival "Sredina jeseni" predstavljen osnovcima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom Mid Autumn festivala ili, u prevodu, Festivala sredine jeseni, koji se tradicionalno obilježava u Kini, predstavnici Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore posjetili su OŠ “21.maj” u Podgorici. 

Učenici su imali priliku da se upoznaju da elementima kineske kulture i običajima koji se vezuju za slavljenje ovog praznika. Slušali su legendu o drevnom kineskom festivalu i uživali u specijalnim mjesečevim kolačima napravljlenim za ovu priliku.  Imali su priliku i da odgledaju koreografiju kineskog tradicionalnog plesa, te da nauče kako se koriste kineski štapići. Prezentovani su im i specijalni kineski fenjeri, maske, a svi su dobili i svoja kineska imena.

Posjeta je bila i prilika i da se upoznaju sa mogućnostima za pohađanje besplatnih kurseva kineskog jezika koje organizuje Institut Konfucije na UCG. 

U Kini, ovaj festival se vezuje za okupljanje porodice i prijatelja, te posmatranja punog mjeseca koji je simbol harmonije i  zajedništva. Mjesečevi kolači (moon cakes) koji se obično služe tokom trajanja ovog festivala, najčešće su ispunjeni filom od zrna pasulja ili lotosovog sjemena. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.