Međunarodni dan Instituta Konfucije obilježen proslavom na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore je prigodnim programom na Ekonomskom fakultetu obilježio međunarodni dan Instituta. Proslava se tradicionalno održava u svim zemljama u kojima su osnovani Instituti, a zanimljivi nastupi talentovanih učesnika, učinili su da Crnoj Gori, barem na kratko, Kina i njena bogata kultura postanu bliže.

Mnogobrojna publika koju su činili prijatelji Instituta, direktori škola, učenici kineskoj jezika i mnogi drugi gosti zainteresovani za kinesku kulturu i jezik bila je u prilici da uživa u audio i vizuelnim umjetničkim performansima.

Milica Milović, pobjednica takmičenja "Kineski most" otpjevala je, u pratnji gitare, dvije kineske narodne pjesme ,,Osamnaesti planinski put“ i „Ljepota pjeva“. Profesorica kineskog jezika Tijana Granačan upoznala je goste sa životom i djelom Konfucija, poznatog kineskog mislica po kojem je Institut dobio ime. . Pjesmu „Mesec predstavlja moje srce“ izvela je kineska učiteljica Li Tianwen i njena učenica Tamara. Publika je mogla da uživa i u plesnom nastupu  ,,Čang‘e ide na Mjesec“, kao i specifičnim kung fu ,,Tai đi“ performansom u izvođenju istoimenog kluba iz Crne Gore. Ceremonija pravljenja čaja, prezentacija kaligrafije, kineskog nakita, garderobe, rezanja papira i druge aktivnosti, doprinijeli su još boljem upoznavanju sa tradicijom ove daleke i najmnogoljudnije zemlje.

Direktorica Instituta Konfucije na UCG doc. dr Milena Lipovina-Božović, odala je priznanje kolegama na višegodišnjem predanom radu, a ujedno i rezimirala dosadašnje rezultate.

,,Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore nastoji da bude most između crnogorske i kineske kulture. Od svog osnivanja Institut Konfucije podržava projekte i ideje svih naših građana koji su zainteresovani za kineski jezik, istoriju i kulturu. Do danas, broj studenata koji pohađaju kineski jezik povećavao se iz godine u godinu i dostigao najveći nivo u 2019. godini, kada smo imali preko 1000 studenata koji su pohađali kurseve u osam gradova Crne Gore, 32 osnovne i srednje škole, četiri univerziteta i jednom vrtiću. Nakon dvije izazovne „covid“ godine, obnavljamo saradnju sa škola u Crnoj Gori u želi da što veći broj učenika bude u prilili da uči kineski jezik i upoznaje se sa kineskom kulturom.“, istakla je Lipovina-Božović.

Podsjetila je da je do sada više od 100 učenika iz CG boravilo na ljetnjim i zimskim kampovima u Kini, kao i da je skoro 400 polaznika kurseva dobilo neki nivo međunarodno HSK sertifikata o znanju kineskog jezika.

Odlična saradnja sa UCG, Ambasadom Narodne Republike Kine i drugim partnerskim institucijama, prema mišljenju kineske direktorice Luo Chunxia, još više su doprinijeli učvršćivanju odnosa između dvije zemlje.

,,Tokom svih sedam godina, Univerzitet Crne Gore nam je pružao podršku. Obezbijedio nam je prostor, opremu, kao i materijal. Fokus nije samo na obrazovanju, već i kulturnoj razmjeni. Tu je i svjetsko takmičenje ,,Kineski most“, a primjećujem da sve više ljudi dolazi u naš Institut kako bi naučili jezik.“

Podsjećamo, Institut Konfucije na UCG osnovan je u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije, sa ciljem promocije kineskog jezika i kulture, kao i razvoja prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine. Takođe, Institut organizuje i brojne radionice za bolje upoznavanje kineske kulture i tradicije, kurseve drevnih borilačkih vještina, kao i kurseva kaligrafije i pripremanja kineske hrane i mnoge druge aktivnosti.

 

Image

Image

 

Image

Image

Image

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.