Festival Zmajevih čamaca 22. juna




Festival Zmajevih čamaca  22. juna

Festival Zmajevih čamaca je tradicionalni kineski praznik koji pada na peti dan, petog lunarnog mjeseca, što je krajem maja ili juna po gregorijanskom kalendaru. Ove godine, Festival Zmajevih čamaca obilježava se 22. juna i zajedno sa Proljećnim festivalom i Festivalom sredine jeseni, jedan je od najznačajnih kineskih praznika. 

Istorija nastanka ovog festivala datira još iz perioda zaraćenih država u Kini. Prema starim legendama, postojao je ministar države Ču koji je podržao odluku da se vodi rat protiv države Ćin. Ovaj ministar se zvao Ku Juan. Da bi izrazio svoje nezadovoljstvo i gađenje prema ratnom planu, kralj je protjerao Ku Juana. Tokom svog izgnanstva, Ku Juan je napisao različite patriotske pjesme koje su izražavale njegovu ljubav i viziju prema Kini. Među ovim pjesmama koje je napisao Ku Juan je i svjetski poznata „Lament“. 

Kada je država Kin počela da osvaja i preuzima Kinu, Ku Juan se udavio u rijeci Miluo 278. prije nove ere. Kažu da je Ku Juan toliko volio Kinu da bi radije umro nego da je vidi kako pada u ruke države Ćin. Nakon njegove smrti, djela Ku Juana su dobijala sve veću popularnost. Pošto je stekao prestiž kao pisac i patriota, Festival Zmajevih čamaca počeo je da se obilježava u njegovu čast.

Tokom Festivala Zmajevih čamaca možete uživati u raznovrsnim jelima koja se prave posebno za ovaj praznik.

Zongzi (zòng zi) je jedna od najčešćih poslastica. Ovo su ljepljive knedle od pirinča koje su punjene pirinčem, pasuljem i drugim sastojcima i začinima. Ponekad su umotani u list od bambusa ili pirinča. Ukus i tekstura zongzija uveliko variraju u zavisnosti od regiona i kuvara.

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore vas poziva da prisustvujete manifestaciji na kojoj ćemo obilježiti ovaj praznik.

Vrijeme: 16.06.2023. u 18:30h

Mjesto održavanja događaja: Restoran Chi Le Ma Plus, 59 Rimski Trg Podgorica 

Prijave putem telefona: 067 166 350 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.