Kreativna radionica za sve ljubitelje kineskog jezika i kulture u Omladinskom-kulturnom centru "Tibor"




Kreativna radionica za sve ljubitelje kineskog jezika i kulture u Omladinskom-kulturnom centru "Tibor"

2024. godina je počela u znaku zmaja i za polaznike jezičkog kursa kao i druge ljubitelje kineskog jezika i kulture u Nikšiću.

Naime, uz podršku Instituta Konfucije a pod mentorstvom lokalnog predavača Milijane Božović, u Omladinsko-kulturnom centru "Tibor" u Nikšiću se svakog vikenda počev od februara održavaju radionice kineskog jezika i kulture. Tokom dosadašnjih radionica, polaznici HSK kursa iz OŠ “Olga Golović” kao i drugi zainteresovani građani Nikšića, imali su priliku da u veseloj atmosferi proslave Kinesku Novu godinu kao i da nauče o različitim aspektima bogate kineske kulture. Učesnici radionica su slušali priče na temu Kineske Nove godine i upoznali se sa različitim običajima vezanim za ovaj važan praznik. Oprobali su se u pravljenju lutaka i maski zmaja i kaligrafskom ispisivanju kineskih karaktera koji označavaju sreću. Takođe su putem zanimljive tuš tehnike  učestvovali u slikanju mandarina kao simbola obilja. Oprobali su se i u kineskoj umjetnosti rezanja papira a bilo je i prostora da neki od polaznika našeg jezičkog kursa održe prezentacije ili nastupe na one teme iz kineske kulture za koje su oni sami zainteresovani. Tako su svi prisutni uzivali u muzičkom nastupu učenice Alise Bogdanović koja je takođe izvela i tradicionalnu ceremoniju serviranja čaja. Učenice Matea Radović i Zoja Mitrović su govorile o tradicionalnoj odjeći Hanfu i organizovale aktivnost pravljenja modela odjeće od papira, dok je učenik Balsa Perovic održao prezentaciju na temu kineskog šaha u kojem su se prisutni nakon naučenih pravila mogli i oprobati.

Poslednjeg vikenda u februaru, učesnici radionica će moći da uživaju u aktivnostima vezanim za proslavu Festivala lampiona. Nadamo se da će ovakvi događaji postati redovni i u Nikšiću kako bi što veći broj zainteresovanih građana imao priliku da dođe u dodir sa raskoš nim kineskim jezikom i kulturom.

ImageImage

ImageImageImage

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.