Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore organizovao je online predavanje na engleskom jeziku na temu „Demystifying China"




Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore organizovao je online predavanje na engleskom jeziku na temu „Demystifying China"

Predavanje je održao profesor Li Hongliang, vanredni profesor Univerziteta elektronskih nauka i tehnologije Kine i nastavnik kineskog jezika na Institutu Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, specijalizovan za međunarodnu nastavu kineskog jezika i interkulturalnu komunikaciju.

Tokom predavanja, profesor Li je govorio o četiri glavna uvjerenja koje stranci povezuju sa Kinom. Prvo je vezano za nadaleko poznato pitanje planiranja porodice u Kini. Govorilo se o razvoju politike planiranja porodice i načinu na koji se ta politka mijenjala kroz istoriju. Prisutni su mogli čuti kako je Kina odlučila da slijedi princip “napredovati u korak sa vremenom”, što je dovelo do promjene u odlučivanju o planiranju porodice sa jednog djeteta na troje djece, koje se počelo primjenjivati 2021. godine.  

Ono na šta se profesor posebno osvrnuo je hrana u Kini. Kroz kratak video zapis, imali smo prilike da vidimo da se većina porodica u Kini dobro odnosi prema životinjama, iako postoji teorija da vole da konzumiraju pseće meso. Takođe, govorilo se i o regionalnim razlika u osnovoj hrani.

Prisutni su imali priliku da razbiju uvjerenje da je pisanje kineskih znakova toliko teško, pa su na predavanju saznali kako pravilno da pišu kineske znakove i uvjerili se da ih nije teško savladati. Kinezi vjeruju da svaki znak ima svoje značenje na osnovu koga je nastao.

Poslednji aspekt predavanja bio je posvećen kulturnom segmentu koji se odnosi na ponašanje u restoranima. Istakao je sličnost sa Crnom Gorom, gdje jedna osoba plaća račun.

Profesor Li je zaključio da, iako smo suočeni sa raznim nesporazumima moramo da budemo otvoreni i da uzajamno učimo jedni od drugih. Samo na taj način možemo razumjeti i poštovati međusobne razlike i napraviti most prijateljstva između dvije kulture i zemlje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.