Institut Konfucije organizovao je druženje povodom Festivala zmajevih čamaca




Institut Konfucije organizovao je druženje povodom Festivala zmajevih čamaca

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore organizovao je druženje povodom kineskog Festivala zmajevih čamaca, 10. juna 2024. godine. 

Festival zmajevih čamaca ima dugu tradiciju, više od 2500 godina, a u Kini je u isto vrijeme državni praznik i značajan tradicionalni ljetnji festival, koji se slavi tri dana.

Značajan dio proslave festivala zmajevih čamaca zauzima pravljenje zongzi, pirinčanih ljepljivih kuglica i drugih sastojaka zamotanih u bambusovo lišće. U bašti zgrade u kojoj se nalaze prostorije Instituta Konfucije, zaintresovani posjetioci i ljubitelji kineskog jezika i kulture mogli su da učestvuju u pripremi i konzumaciji ovih kineskih poslastica. Takođe, učesnici su pravili papirne čamce i ukrašavali ih motivima koji simbolizuju ovaj festival.

Naši dragi gosti su imali priliku i da učestvuju u pravljenju vrećića i narukvica koje se koriste za ukrašavanje odjeće, a za koje Kinezi smatraju da rastjeruju zle duhove. Takođe, ono što je dodatno karakteristično za ovaj festival jeste pravljenje manjih torbica od svile sa punjenjem od lavande i drugih mirisnih biljaka. Prema tradiciji, ove se vrećice najčešće nose oko vrata i simbol su zdravlja, sreće i blagostanja.

Hvala svima koju su obilježili ovaj praznik sa nama! Nadamo se da ste uživali i da ste sa ovog događaja ponijeli lijepe utiske iz bogate kineske kulture!

Srećan Festival zmajevih čamaca! Duan Wu Jie!

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.