Kineski kaligrafi imaju dug životni vijek




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nedavno održana izložba "Mirisi kaligrafije na putu Svile: Izabrane savremene kineske kaligrafije i slikari", bila je povod intervjusianja kaligrafa, profesora Xie Jijuna, na nacionalnoj televiziji i u najstarijoj crnogorskoj novini, Pobjedi, 7. maja. 

"Kineska kaligrafija je važan dio kineske kulture hiljadama godina. Kineska kaligrafija postala je jedna od najvažnijih jedinstvenih karakteristika na svim jezicima zbog praktičnih i estetskih vrijednosti, kazao je u intervjuima Jijun.

On je naveo da je učenje kineske kaligrafije dobro i za zdravstvenu njegu.

"Većina kaligrafista je dugo živjela, još od od Han dinastije. U drevnoj Kini, prosječni životni vijek ljudi bio je 25-40 godina, dok su kaligrafi normalno živjeli više od 80 godina. Štaviše, kineska kaligrafija je vrsta prećutne muzike i skulpture na papiru. To je duhovni izraz kaligrafa. Postupak stvaranja kaligrafije je i proces uvažavanja, i sprovode se naizmjenično. Kinesko kaligrafsko učenje i uvažavanje pridonose estetici i razmišljanju, poboljšanju i obogaćivanju duhovnog života ljudi", ispričao je Jijun.

Danas, kada kineska kaligrafija pripada nekoj vrsti tradicionalne umjetnosti a i savremene umjetnosti, ona je predstavnik  nacionalnih osobina i duha drevne Kine.

"To je hrana za kontinuirani razvoj Kine i ima vodeću važnost u našim mislima, akcijama i kulturnom razvoju. Kineska kaligrafija dio je izvrsne tradicionalne kulture koja opet čini vitalnom savremenu kulturu".

Profesor Xie Jiyun umjetnik je na nacionalnom nivou, član Udruženja kineskih kaligrafa i član Sichuan istraživačkog instituta za kulturu i istoriju.

Njegove radove priredili su predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, premijer Singapur, predsjednik Republike Koreje i predsjednik Mozambika.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.