Delegacija UCG posjetila Changsha Univerzitet




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Delegacija Univerziteta Crne Gore, koju  je predvodila direktorica Instituta Konfucije Milena Đukanović, posjetila je Changsa Univerzitet za nauku i tehnologiju u istoimenom kineskom gradu.

Delegaciju je primio prorektor Čangša Univerziteta Yan Chan kao i direktor kancelarije za Međunarodnu saradnju univerziteta Wu Dilong.

Cilj ove posjete bilo je proširenje saradnje sa partnerskom institutucijom, sa kojim već postoji saradnja Univerziteta Crne Gore u okviru razmjene znanja, ljudskih resursa i studenata, kao i saradnja na polju nauke i naučnog istraživanja.

Na trećem zasijedanju Zajedničke komisije za naučnu i tehnološku saradnju  Crne Gore i Narodne Republike Kine odobrena su sredstva za dva zajednička projekta Univerziteta Crne Gore i Changsha Univerziteta.

Jedan od projekata je  „Istraživanje i aplikacija servisnih robota za neproizvodne usluge zasnovanih na mikrokontrolerskom upravljanju“, čiji su rukovodioci Milena Đukanović (Elektrotehnički fakultet UCG) i Bai Chuang sa Fakulteta za fiziku i elektronsku nauku Changsha univerziteta.  

Drugi projekat je „Istraživanje teorije aktivnog upravljanja bezbjednošću i metode gradskih arterijskih saobraćajnica zasnovano na velikim podacima i dubokom učenju“. Realizuju ga Građevinski fakultet UCG i Fakultet za saobraćaj i transportni inženjering Univerziteta Changsha, dok su rukovodioci Biljana Šćepanović i Wei Hao.

Na sastancima sa predstavnicima Changsha univerziteta je bilo riječi o mogućoj saradnji između nastavnog osoblja ovih institutucija kao i o zajedničkim projektima.

Delegacija je posjetila brojne tehničke fakultete kao i laboratorijske centre partnerskog univerziteta i Hi-Teck parka u gradu Čangshi, kao i pored grada Changsha, grad Šangaj.

U Delegaciji su bili profesori: doc. dr Tanja Dlabač i doc. dr Senka Šekulatac-Ivošević, sa Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Gordana Paović-Jeknić sa Pravnog fakulteta, dr. Aleksandar Joksimović sa Instituta za biologiju mora, doc. dr Milanko Damjanović sa Mašinskog fakulteta. 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.