Rektorat, 16.11.2018

Delegacija UCG posjetila Changsha UniverzitetDelegacija Univerziteta Crne Gore, koju  je predvodila direktorica Instituta Konfucije Milena Đukanović, posjetila je Changsa Univerzitet za nauku i tehnologiju u istoimenom kineskom gradu.

Delegaciju je primio prorektor Čangša Univerziteta Yan Chan kao i direktor kancelarije za Međunarodnu saradnju univerziteta Wu Dilong.

Cilj ove posjete bilo je proširenje saradnje sa partnerskom institutucijom, sa kojim već postoji saradnja Univerziteta Crne Gore u okviru razmjene znanja, ljudskih resursa i studenata, kao i saradnja na polju nauke i naučnog istraživanja.

Na trećem zasijedanju Zajedničke komisije za naučnu i tehnološku saradnju  Crne Gore i Narodne Republike Kine odobrena su sredstva za dva zajednička projekta Univerziteta Crne Gore i Changsha Univerziteta.

Jedan od projekata je  „Istraživanje i aplikacija servisnih robota za neproizvodne usluge zasnovanih na mikrokontrolerskom upravljanju“, čiji su rukovodioci Milena Đukanović (Elektrotehnički fakultet UCG) i Bai Chuang sa Fakulteta za fiziku i elektronsku nauku Changsha univerziteta.  

Drugi projekat je „Istraživanje teorije aktivnog upravljanja bezbjednošću i metode gradskih arterijskih saobraćajnica zasnovano na velikim podacima i dubokom učenju“. Realizuju ga Građevinski fakultet UCG i Fakultet za saobraćaj i transportni inženjering Univerziteta Changsha, dok su rukovodioci Biljana Šćepanović i Wei Hao.

Na sastancima sa predstavnicima Changsha univerziteta je bilo riječi o mogućoj saradnji između nastavnog osoblja ovih institutucija kao i o zajedničkim projektima.

Delegacija je posjetila brojne tehničke fakultete kao i laboratorijske centre partnerskog univerziteta i Hi-Teck parka u gradu Čangshi, kao i pored grada Changsha, grad Šangaj.

U Delegaciji su bili profesori: doc. dr Tanja Dlabač i doc. dr Senka Šekulatac-Ivošević, sa Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Gordana Paović-Jeknić sa Pravnog fakulteta, dr. Aleksandar Joksimović sa Instituta za biologiju mora, doc. dr Milanko Damjanović sa Mašinskog fakulteta.