Institut Konfucije na UCG jača vezu Kine i Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Crnogorska nacionalna televizija RTCG intervjuisala je kinesku direktoricu Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Luo Chunxia, 22. juna.
 
Direktorica Luo je, tokom intervjua, između ostalog, predstavila mišljenje ispitanika, lokalnog stanovništva, prema javnim anketama iz 2018. godine, o odnosu sa Kinom.

"Kina je rangirana kao prva među zemljama koje crnogorski narod tretira prijateljski, što znači da je odnos između Kine i Crne Gore sve bliži i bliži.
Institut Konfucije bi mogao to prijateljstvo još više da učvrsti ponudom različitih stipendija (četvorosedmičnih, jednosemestralnih, jednogodišnjih, stipendije za diplomu, magistarsku i doktorsku disertaciju)", kazala ja ona.
 
Ona je predstavila i dva takmičenja u poznavanju kineskog jezika Kineski most, jedno za studente i drugo za srednjoškolce, koja omogućavaju da dva pobjednika svakog takmičenja borave u Kini 15 dana, prilikom čega, pored posjete kineskim znamenitostima, imaju priliku i da usavrše jezik.
 
Takođe, ona je navela da svake godine kulturna delegacija sa deset predstavnika Univerziteta Crne Gore, dekana, profesora i naučnika, ide u Kinu, u posjetu kineskim univerzitetima i školama. U okviru tih  10 dana studijskog putovanja, jača se međusobna saradnja i razmjena znanja dvije zemlje.
 
Prevodilac za intervju bio je student Konfucijskog instituta Danilo Jeknić. On je u TV gostovanju podijelio i svoje metode i vještine učenja kineskog jezika.
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.